Soffie Desszertpercek

Dobostorta a javából

2017. június 30. - soffiedesszertpercek

Szereted a dobos tortát? Nem igazán? Hát bevallom őszintén én hosszú évekig utáltam, amígnem egyszer kipróbáltam ezt a receptet, és rájöttem, hogy az összes eddigi dobos tortának nevezett süteménynek a cukrászdákban köze se volt az igazi dobos tortához.

Hogy miért? Sajnos a legtöbb helyen régen se csokit, se vajat nem látott az a torta. Ehelyett az olcsó növényi vajakhoz és kakaóporthoz nyúltak. Mondanom se kell az íz összehasonlthatatlan! :)

dobos_15.jpg

Szóval, mindenképp adj egy esélyt ennek a tortának. Egyáltalán nem bonyolult, csak egy kicsit időigényes, de garantáltan megéri!!! Még a kevésbé csokiszeretők, és a dobos tortát utálók is imádni fogják! ;)

Hozzávalók

kb. 16 cm átmérőjű tál, forma

Piskótához:

  • 6 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g finomliszt
  • 35 g olvasztott vaj

Csokoládékrémhez:

  • 4 db tojás
  • 200 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 250 g étcsokoládé
  • 17 g vaníliás cukor

Karamellhez:

  • 10 dkg kristálycukor

Elkészítés

Azt ajánlom, kezdjük a krémmel, mert annak kell egy kis idő, mire lehűl, és megfelelő állaga lesz, szóval mire a piskótával elkészülünk utána, a krém is használható lesz. :)

1. A krémhez verjük vízgőz felett robotgéppel habossá az egész tojásokat a cukorral. Ha ez megtörtént, normál habverővel vagy keverőlapáttal folyamatos kavargatással sűrűsödésig melegítsük a tojást a vízgőz felett. Ez mit is jelent? Nem csinálunk rántottát. :) Csak addig melegítjük, amíg a tojásban megöljük a lehetséges baktériumokat és sűrűsödik a krém. Ez 86 °C-nál van, de ha nem lenne konyhai hőmérőnk, ne aggódjunk, elég erős csípős meleg kell legyen, és a hab pár pillanatra megtartja a formáját, ha belenyúlunk (ahogy a képen is látjuk). Ezután hagyjuk kihűlni nagyjából. Ezt hideg vízzel teli tálba vagy mosogatóba is tehetjük, hogy gyorsítsuk a folyamatot.

dobos_1.jpg

dobos_2.jpg

2. Ezután szintén vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét. A vajat közben habosra keverjük robotgéppel és a cukorral. A vajat összekeverjük a kihűlt tojáshabbal és az olvasztott étcsokoládéval. Ha túl melegek voltak szinte biztos, hogy teljesen híg állagú krémet kaptunk. Ha sikerült lehűtenünk őket akkor is nagy valószínűséggel még túl lágy a krém ahhoz, hogy ne csússzon szét a torta, amikor megtöltjük. Így tegyük hűtőbe vagy akár fagyasztóba, amíg nekiállunk a piskótának. :)

dobos_3.jpg

dobos_4.jpg

3. A piskótához melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra vagy 160 °C-ra légkeveréssel. A formánkat rajzoljuk körbe sütőpapírokra. 6-8 lapos tortát készíthetünk, és 8-al szoktam, mert még látványosabb lesz úgy a szelet. :) Egy ilyen kisebb torta esetén akár 3 tortalapnyit is körberajzolhatunk egy sütőpapírra, ha ráfér a sütőlemezünkre. A sütőlemezt jelképesen vajazzuk meg, hogy a sütőpapír rátapadjon és ne legyen puklis.

dobos_5.jpg

FONTOS: A sütőpapírnak azt az oldalát, amire rajzoltunk tollal vagy filccel azt legyen alul természetesen, hogy ne érintkezzen a piskótával. :)

4. A piskótához habosítsuk fel a tojássárgájákat robotgéppel és a tojásfehérjéket pedig verjük kemény habbá a cukorral együtt. Ezután óvatos mozdulatokkal keverjük a sárgáját a habhoz majd szitáljuk bele a lisztet és öntsük hozzá az olvasztott, nem túl forró vajat. 

dobos_4.jpg

5. Osszuk a tésztát annyi felé, ahány piskóta lapot szeretnénk. Célszerű lemérni a piskótánk súlyát (tél nélkül), és előre felosztani, hogy gramm jut egy laphoz, hogy pontos legyen az elosztás. Ezután az adott adagokat kenjük el egyenletesen az előre kirajzol tortakörökbe. :) Légekeverés esetén, akár több sütőlemezt is betehetünk egyszerre a sütőbe, így hamarabb megleszünk. Kb. 8-10 percig kell sütnünk a lapokat. Aztán pár perc alatt ki is hűlnek.

dobos_6.jpg

6. A kihűlt piskótalapokat vágjuk körbe a választott formánk menténk, így garantálva, hogy minden lap egyenletes formájú és szélű legyen. Egy lapot tegyünk félre és álljunk neki a karamellnek.

dobos_7.jpg

dobos_8.jpg

FONTOS: Olyan serpenyőt válasszuk a karamell készítéshez, amit nem sajnálunk vagy pedig az új fajtábbak közül, ami akár törlőkendővel is tisztítható. A karamell makacs egy dolog, de ne ijedjünk meg tőle. Ha a serpenyőbe beleszilárdulna, melegítsük fel újra egy kis vízzel, és utána könnyen tudjuk majd mosogatni. 

7. A karamellhez tiszta serepnyőben olvasszuk fel a cukrot. Kevergessük, hoyg egyenletesen melegedjen, és mikor már megolvadt, de még egy-két darab úszik benne (mint a képen), kapcsoljuk le a tüzet. MIÉRT: ezután még tovább fog olvadni a meleg serpenyő és karamell miatt, ahogy kavargatjuk, és tökéletes árnyalatú karamellt kapunk. Ha tűz alatt kavargatjuk tovább, amíg teljesen meg nem olvad, akkor sötétebb színű lesz a karamell. Akkor se követünk el óriási hibát, de így finomabb és szebb. ;)

dobos_9.jpg

8. Tegyük a kiválasztott piskóta lapot egy sütőpapírra és öntsük rá a karamellt. Magától el fog terülni, nem kell kenegetni, mert akkor felkapja a piskóta darabokat, ahogy véletlen nekem sikerült most. :D Várjunk pár másodpercet, addig olajozzunk be egy nagy kést, mármint a másik oldalát, ne az éles részét. És mikor már nem annyira ragad, de puha még a karamell (tényleg pár másodperc) a késünk olajozott másik felével nyomkodjuk, jelöljük meg jó erősen a szeleteket. Az olaj is segít, hogy ne ragadjon a késünk. :) Mire végzünk már szinte teljesen megköt a karamell, de a mélyen jelölt szeletek helyét immáron a kés éles felével végig tudjuk pattintani. :) Ha így csináljuk nem fog megrepedni a karamell, hisz nem a kemény teljes tetőt próbáljuk elvágni az éles késsel, hanem a már előre bemélyesztett barázdát roppantjuk csak át egy mozdulattal. :) Bármilyen apró szépséghiába lenne, ne aggódjuk, ez nem a legegyszerűbb része, gyakorlat teszi a mestert, és amúgy is, így is úgy is el fogják pusztítani vendégeink :)

dobos_10.jpg

dobos_11.jpg

9. Végezetül kezdjük el a krémmel megtölteni a tortánkat. :) A torta oldalát is kendjük be, sőt ha akarnánk a maradék krémből a tetejére is nyomkodhatunk habzsákkal díszeket. A torta oldalát díszíthetjük tört mogyoróval, darált dióval vagy csíkozhatjuk is. Illetve rusztikusan is hagyhatjuk, ahogy én tettem. :) Helyezzük a dobos tetőket a tortára és irány a hűtő. :) Egy pár órát biztosan célszerű, hogy teljesen összedermedjen, hogy vágáskor, ne follyon ki a krém, hisz teljesen meg fog dermedni. Utána pedig el lehet pusztítani pillanatok alatt!!! ;) 

dobos_12.jpg

dobos_13.jpg

dobos_14.jpg

Remélem, sikerrel jártok. Kíváncsian várom a tapasztalatokat, eredményeket, képeket! ;)

Alaprecept forrás: Sütivarázs 17. szám

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112619373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inotai koszlidérc 2017.07.01. 12:42:15

Dobostortát 6 tésztalapból sütjük, nem 8-ból. Aztán meg egyformára töltjük össze a lapokat a krémmel, másszóval egyforma vastag a tészta és a krém. A doboscukor a tetején viszont egész szép lett, ez igazából tényleg csak gyakorlás kérdése.

segar 2017.07.01. 14:47:27

Az odáig tényleg úgy van, hogy a "cukrászdák" ócsítanak. De hát ez (mondjuk rajtad kívül) kit érdekel??!?
___
Úgyvan: senkit.
___
Úgyhogy legutóbb tíz év kellett, hogy kétszer annyi cukorbeteg legyen. Most elég lesz már öt... (A többiről, mint pölö a rák most jótékonyan elfelejtkezünk...) :|

Ea 2017.07.01. 21:11:52

Nekem tetszik, ki fogom probalni

David Bowman 2017.07.01. 22:18:23

A Dobos tortában nincs piskóta. Ettől még lehet finom.

Zsíros Bödön 2017.07.02. 06:44:19

@Kávét kaláccsal!: gondolom te mikrogrammra kiméred az adagokat

Csipyke 2017.07.02. 09:41:57

@Zsíros Bödön: igy van. Ugyanis a cukrászatnak ez az alapja.

bekestobbsegg 2017.07.02. 10:34:12

@David Bowman: Mi van benne piskóta helyett?

user friendly 2017.07.02. 12:08:28

Mondjuk tényleg 6 lapból készül az eredeti, nem 8-ból, úgy könnyebb is kezelni, de ez részletkérdés, rosszabb biztos nem lesz 8 lapból sem. Különben jól néz ki, biztos finom is.

Rácz Attila2 2017.07.02. 15:02:49

Karamell helyett javaslom a tetejére a doboscukrot :D

miyagawa 2017.07.02. 15:58:37

@bekestobbsegg: Most kerestem rá, piskóta az, kevés vajjal, az eredeti Dobos-féle recept szerint is. (wikipedia)

Gyorgy Toth 2017.07.02. 19:03:30

Hány cm átmérőjű a tál, amihez a nyolc lap készült ebből a mennyiségből?

soffiedesszertpercek 2017.07.06. 18:47:23

@Gyorgy Toth: Kb. 16 cm-es, ahogy írtam a leírásban. :)

soffiedesszertpercek 2017.07.06. 18:52:35

@Kávét kaláccsal!: Nem is írtam, hogy mindenképp 8 lapból kell készüljön, mindenki ahogy szeretné. Nekem így jobban tetszik. :) Ez nem 100%-ban az eredeti recept ilyen szempontból, így ezért nem is az a recept neve, hogy 'az erederi dobos'. A krém és lapok betöltési arányával egyet értek, azt hiszem a vonalzóval való méréstől ez esetben eltekintettem. :)

soffiedesszertpercek 2017.07.06. 18:53:47

@Ea: Örülök! :) Ha készül kép, nyugodtan oszt meg a tapasztalataiddal, kíváncsi vagyok!

soffiedesszertpercek 2017.07.06. 18:59:19

@miyagawa: Pontosan. Többféle piskóta létezik, szakmailag is több kategórába soroljuk őket. A hozzáadott vaj (zsiradék miatt) ez a nehéz piskóták közé sorolandó.

soffiedesszertpercek 2017.07.06. 19:02:53

@Rácz Attila2: Igen, jogos, az a pontos megfogalmazás! :) De azt hiszem nem profi cukrászoknak írom ezeket a bejegyzéseket, így nem hiszem, hogy hatalmas hibát vétettem. De köszönöm. :)

Rácz Attila2 2017.07.07. 13:03:58

@soffiedesszertpercek: semmi gond. Értékelem a minőségi anyaghasználatot, otthonra. Ipari körülmények között csak a Korona kávéházban csináltuk vajjal a dolgokat a várban. Ott el is kérték az árát. Magamnak is kb. így csinálnám :)
süti beállítások módosítása