Soffie Desszertpercek

Citromos-pisztáciás lepény

2016. május 10. - soffiedesszertpercek

Szerettem volna valami különlegeset alkotni, kísérletezni, és biztos voltam benne, hogy valamilyen lepény irányba mozdulnék. :) IGEN, LEPÉNY, nem pite, mert a pitének az alja és teteje is tészta, a lepénynek pedig nem, mint ahogy a képeken is látszik. ;) (Persze tésztakészítésben is eltérnek alapvetően, de ez már részlet kérdés.) Utána jött a gondolat, hogy egy korábbi citromos lepény receptet fogok átalakítani, mi több, megspékelem valami igazán extrém dologgal. Mi is illene igazán hozzá??? Hát a pisztácia. :D

dsc_0164.JPG

Sajnos a pisztácia ára az egekben mozog, így az megdobja a recept költségvetését, de mivel minden más filléres tétel benne, így megéri belevágni, nagyon finom és igazán különleges ízvilág lesz a végeredmény. ;) Kissé időigényes, és több lépésből is áll, ezért jelöltem nehezebbnek, de ettől eltekintve nem ördöngősség. 

Nehézség: ***

Idő: 50 perc + sütés

dsc_0167.JPG

Hozzávalók

Kb. 25 cm-es pite/lepény forma

Tésztához:

  • 160 g margarin
  • 225 g liszt
  • 75 g porcukor
  • 2 db tojás sárgája

Citromhabhoz:

  • 3 db citrom leve és héja
  • 175 g cukor
  • 3 db tojás

Pisztáciás krémhez:

  • 130 g pisztácia (ha héjastul vennénk, akkor kb. kétszer ennyivel kell számolni)
  • 75 g porcukor
  • 200 ml tejszín

Tojáshabhoz:

  • 3 db tojás fehérje
  • 60 g cukor

dsc_0127.JPG

Elkészítés

  1. A tésztához a hideg, apróra vágott margarint elmorzsoljuk a cukorral és a liszttel. Igyekezzünk gyorsan, mert a kéz melegétől a margarin meglágyul. Ezután gyúrjuk bele a 2 tojás sárgáját, de éppen csak addig, ameddig összeáll a tészta. Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe pihentetni kb. 20 percet. MIÉRT? A hűtőben a margarin újra visszaszilárdul, így egy jól nyújtható, masszív tésztánk lesz.
  2. Melegítsük elő a sütőnket kb. 200 °C-ra és vajazzuk, lisztezzük a lepény formánkat. Egy lisztes deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra és óvatosan helyezzük bele a formánkba. Célszerű a nyújtódeszkára feltekerni lazán a tésztát, majd óvatosan a forma felett ráengedni. Az ujjainkkal szépen nyomkodjuk a formába mindenhol a tésztát. Legalább 0,5-1 cm-el hagyjuk a tésztát túlnyúlni a formán, mert sütés közben zsugorodni fog. 
  3. Tegyünk egy sütőpapírt a tésztára és helyezzünk bele kerámia sütőbabot. Ha ez nincs, akkor hagyományos bab, lencse is megteszi, nem véletlen ez a kerámia változatnak is a neve. ;) TUDTAD? Erre azért van szükség, hogy a tészta ne emelkedjen meg, hiszen töltelék fog bele kerülni.
  4. Tegyünk a tésztát kb. 15 percre a sütőbe, majd ha már a tészta nagyjából kész, vegyük ki és távolítsuk el sütőpapírostól a sütőbabokat. Ezután süssük pár percig még tovább, hogy aranybarna legyen a tésztánk. :)
  5. Időközben a citromhabhoz verjük fel a cukorral az egész tojásokat (legyünk kitartóak, ez is ki tud gyönyörűen habosodni, habár olyan 'szilárd' sosem lesz, mintha csak a fehérjét habosítanánk). Ha belekevertük a citromok levét és héját is öntsük a tésztánkra a krémet, és mehet is vissza a sütőbe. :) Viszont most alacsonyabb hőfokon, kb. 150 °C-on süssük kb. 30-40 percig, ameddig meg nem szilárdul a hab.
  6. Elérkeztünk a pisztáciakrémhez. Szerencsésebb esetben pucolt pisztáciához jutottál. Én azonban héjastul szereztem be. Ebben az esetben időt kell fordítani a megpucolásra. Ezután pedig a hántolásra, hogy tényleg a szép zöld pisztáciával tudjunk dolgozni. :) HOGYAN? A megpucolt pisztáciára öntsük forró vizet és hagyjuk 15 percig ázni benne. Ezután könnyen lecsúszik majd róla a vékony belső héja is, és előbukkan a mesés zöld pisztácia. 
  7. A pisztáciát robotgéppel daráljuk pépesre, majd keverjük hozzá a porcukrot és a tejszínt. Ha kihűlt a citromhab a lepényben, kenjük egyenletesen a tetejére a pisztácia krémet.
  8. Végül az izgalmasabb rész következik. :) Én díszítésként, és persze további ízfokozóként tojáshabot használtam. A tojásfehérjét a cukorra kemény habbá kell felverni. Majd egy habzsák segítségével díszítsük a tortát. Ezután tegyük vissza a sütőbe, csak felsősütéssel (ha van rá lehetőség), kb. 200 °C-on, és folyamatosan figyelve - mert hamar megéghet -, kb. 5 perc alatt barnítsuk meg a tetejét. Természetesen, ha van szakácsfáklyánk az is tökéletes erre. :)
  9. Végül, célszerű pár órát a hűtőben a tárolni, hogy a pisztácia krém is szilárduljon egy keveset.

dsc_0166.JPG

Mennyei és nagyon különleges finomság. A pisztácia kedvelőknek végképp tuti tipp. ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr38696262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása