Sokféle gasztro magazin kering mostanság is, de én régebben a Süti Varázs nagy rajongója voltam. Minden részt összegyűjtöttem! :D
Habár szeretek saját receptekkel kísérletezni, néha alig várom, hogy kipróbálhassam más receptjeit is. :) Most, a már régóta kiszemelt, Opera szeletet sütöttem meg, és hát nem okozott csalódást. Ez egy francia desszert igazán finom ganache-al, kávés vajkrémmal, marcipános ízvilágú és lisztemntes piskótával. Mennyei összhang.
Nehézség: ***
Idő: kb. 1 óra + sütési, hűlési idő
Hozzávalók
kb. 18 cm átmérőjű tortakarika
Piskótához:
- 4 db tojás
- 2 evőkanál presszókávé
- 1 teáskanál mandula aroma
- 140 g olvasztott étcsokoládé
- 75 g cukor
Csokoládékrémhez:
- 175 g étcsokoládé
- 75 ml tejszín
- 75 g nutella
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 100 ml habtejszín
Kávés krémhez:
- 100 g puha vaj (itt mindenképpen ragaszkodjuk az igazi vajhoz)
- 100 g porcukor
- 2 evőkanál presszókávé
Bevonathoz:
- 100 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és készítsünk elő sütőpapírt. A sütőpapír hátuljára rajzoljuk körbe a tortakarikánkat háromszor (három külön lapot fogunk sütni).
- A tojás sárgájákat keverjük el a kávéval, mandulaaromával, majd az olvasztott csokoládéval.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és időközben adagoljuk hozzá a cukrot. Végül apránként keverjük össze a csokoládés krémmel.
- Osszuk el a tésztát három fele, és kenjük el a felrajzolt tortakarikák mentén a sütőpapíron. Süssük meg a tésztát 15 perc alatt. TIPP: ha ügyesen rajzoltunk, akkor egy tepsibe 2 piskóta lap is el fog férni. :)
- A csokoládékrémhez olvasszuk fel a csokoládét gőz felett,ó a folyékony tejszínnel és nutellával. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk a csokis részhez. Végül a habbá vert tejszínt is forgassuk bele. Hagyjuk picit állni, hogy sűrűsödjön a krém.
- A kávés krémhez a vajat habosítsuk ki a kávéval és a porcukorral alaposan.
- Ezután kezdjük el összeállítani a tortánkat. :) Ha a tortalapokat szabályosra szeretnénk (és kenés vagy sütés közben a megrajzolt vonalon túlfutott a tészta), nyugodtan szúrjuk ki újra a tortakarikánkkal vagy vágjuk körbe. Ezutána folyamat a következő: piskóta + ganache + kávés krém + piskóta +ganache + kávés krém + piskóta. Fontos, hogy a két krém között hűtsük a tortát legalább 10 percig (meggyorsítva akár mélyhűtőben), és csak utána tegyük rá a másik krémet, így lehetünk abban biztosak, hogy szép egyenletes lesz a két krém, és nem keverjük őket össze. ;) Ez kicsit időigényes, de megéri. :)
- Végül olvasszuk fel a csokit a mázhoz a vajjal és a tejszínnel. Ezt ízlés szerűen használhatjuk fel. Ha várunk, hogy besűrűsödjön, krémként rákenhetjük. Ha folyékonyan tesszük rá, szépen rácsorgathatjuk. :) Én csak a torta tetejére tettem most, szerintem így is igen mutatós lett. ;)
Türelem játék, de egyáltalán nem nehéz! És nagyon tömény, de finom lesz az eredmény! ;) Remélem, Ti is nekiveselkedtek. :P
Recept forrása: Sütivarázs magazin, 12. szám (2013)