Soffie Desszertpercek

Túrós-barackos Charlotte torta

2016. április 22. - soffiedesszertpercek

Anyukám ennek a tortának a receptjét egy apró papírdarabkán őrizgette mindig a receptkönyvében. Azóta persze égen, földön kerestük, de már nyoma veszett. Legalább is a papírnak, ugyanis a recept alapja itt motoszkált a fejemben. :) Sok szülinapot vagy szimpla vasárnapot tett különlegesebbé ez a látványos finomság, szóval gondoltam megosztom Veletek is. 

blog1.jpg

Történelem

Mindenféle történetet lehet olvasni ennek a tortának a kapcsán, de ami biztos, egy történelmi személyiség nevét hordozza, feltehetőleg Charlotte walesi hercegnőjét. :) Rengeteg féle változata ismert ma már. Alapvetően egy gyümölcsös pudingot tartalmazó torta, amit régen szárított kenyérrel, manapság pedig babapiskótával vagy piskótatekerccsel vesznek körbe. Ez utóbbit Royal Charlottnak is nevezik. Nah, én most a királyi finomságot készítettem el túrós-gyümölcsös változatban. Remélem, ízleni fog Nektek is. ;)

blog5.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 45 perc + sütés, hűlés

blog2.jpg

Hozzávalók

kb. 35x40 cm-es tepsi és egy kb. 26 cm átmérőjű, félgömb alakú tál

Tésztához:

  • 8 db tojás
  • 160 g liszt
  • 160 g cukor
  • 1 üveg sárgabarack lekvár (kb. 450 g)

Krémhez:

  • 450 g túró
  • 500 ml habtejszín
  • 150 g porcukor
  • 1 konzerv őszibarack
  • 6 db zselatinlap

blog3.jpg

Elkészítés

  1. Kemény habbá verjük a 8 db tojás fehérjét a cukorral együtt. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojás sárgájákat, végül a hozzászitált lisztet.
  2. A sütőpapírral bélelt tepsinkbe szépen, egyenletesen beletesszük a piskóta masszánkat, majd kb 150-160 °C-on készre sütjük, kb 20-30 perc alatt. Mindenképpen figyeljük, hiszen vékony a piskóta, hamar megsül, és semmiképpen sem jó, ha kiszárad. 
  3. Amint megsült a piskótánk, és kiszedtük a tepsinkből, leszedtük a sütőpapírról, még melegen tekerjük fel egy új sütőpapírral, jó szorosan, majd egy vizes, hideg konyharuhába is tekerjük bele szorosan és így hagyjuk kihűlni.
  4. Amint kihűlt, óvatosan tekerjük ki a piskótát, kenjük meg a baracklekvárral, és hagyjuk egy keveset szikkadni.
  5. Közben törjük át a túrót a legkisebb lyukú szitánkon. Igen-igen, utálatos egy lépés, de ettől lesz igazán krémesen lágy a krém állaga. :) Ezután adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el alaposan.
  6. A habtejszínt verjük kemény habbá. Időközben a konzervbarackot vágjuk apró kockákra. Én a konzerv levéből kb. 50-100 ml-t a túrós részhez kevertem, ezzel is lágyítva, ízesítve a krémet. 
  7. Miután a piskótánk összeállt, szeleteljük fel, kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre. A tálunkat béleljük ki jó alaposan műanyag fóliával, úgy, hogy a tálat teljesen befedje, és bőven maradjon kilógó rész. A tál aljából kiindulva, szépen rakjuk ki piskótatekercsekkel a tálat, körben.
  8. Ezután a zselatin lapokat áztassuk be és készítsük el leírás alapján. Végezetül a habot keverjük óvatosan a túrós alaphoz, tegyük hozzá a gyümölcsöt, csorgassuk bele a zselatint. A kész krémet tegyünk a piskótatekercsekkel 'kibélelt' tálunka. Kicsit ütögessük az asztalhoz, hogy ne legyenek buborékok a krémben. Végezetül a maradék piskótatekerccsel zárjuk le, fedjük be a torta alját, és hajtogassuk rá a maradék fóliát.
  9. Tegyük jó pár órára a hűtőbe (ideális esetben éjszakára), majd másnap a tálból kiborítva, kicsomagolva, meg is van a mutatós tortánk. ;)

blog4.jpg

TIPP: Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elegen vagyunk, hogy elpusztítsuk hamar, célszerű tortazselével bekenni a tortát, hogy megóvjuk a piskótát a kiszáradástól. Nem utolsó sorban, van akinek a fényes hatás tetszik. Persze ízlés szerint díszíthetjük is. :) Én most maradtam a teljes, naturális vonalnál, és el is tűnt a torta pillanatok alatt. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr598652196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása