A Mogyoróvajas Sajttorta receptjének története fűződik ehhez a süteményhez is nagyjából. :) Mindenképpen fel akartam avatni az egyik legújabb szilikonformám, és a mirror glaze késztési tudásomat pedig tovább fejleszteni. :) Így jött ez a kis csodás, könnyed, intenzív finomság. Aligha érezni, de egy kis különleges ízhatást ad a banános piskóta alap. A habkönnyű krém pedig megkoronázza az egészet. Történetesen ez az irodában végezte. :P
Nehézség: ***
Idő: kb. 50 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 40x30 cm-es tepsi
Szilikon formák
Tésztához:
- 2 db tojás
- 75 ml víz
- 75 ml olaj
- 2 db banán
- 125 g porcukor
- 125 g liszt
Csokoládéréteghez:
- 200 g csokoládé
- 300 ml tejszín
Mogyoróvajas habhoz:
- 300 g mogyoróvaj (100%-osat használtam, de másmilyen is megteszi)
- 500 ml cukrozott habtejszín
Tükörmázhoz:
- 150 g cukor
- 100 g sűrített tej
- 75 ml víz
- 10 g zselatin
- 65 ml víz
- 180 g fehércsokoládé
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra, és a tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
- A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk ketté. A sárgájához keverjük hozzá a porcukrot és az olajat. A banánt turmixoljuk össze a vízzel, vagy villával nyomkodjuk pépesre. Ezután öntsük a tojássárgájás részhez, majd adjuk hozzá a lisztet is. Végül forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket is. Kenjül el egyenletesen a tepsinkbe a masszát, és süssük készre kb. 35-45 perc alatt.
- A piskóta lesz a kis süteményünk alján. Nekem szív szilikon formám volt most (de ez tetszés szerint változtatható), így azt körberajzoltam egy papíron, és kivágtam. Ezzel a sablonnal vágtam ki a piskótalapból a kisebb szív alakú lapokat. :) (A maradék a sütirablóké.) :P
- A szilikon formánkat, ha tudjuk és van, fújjuk fel formaelválasztó spray-el. (Ha nincs, akkor se kell aggódnunk, úgy is ki tudjuk majd venni szilikon formából a süteményt.) FONTOS: A merev formák ebben az esetben tényleg nem jók, mert nem fogjuk tudni belőle szépen kifordítani a süteményt fagyasztás után.
- A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt. Ezután robotgéppel keverjük simára a mogyoróvajat és apránként keverjük hozzá a tejszínhabot. Ezt a krémet oszlassuk el szépen a szilikonformáink alján, kb 1-1,5 ujjnyi vastagon. TIPP: Érdemes habzsákba tenni a krémet (csővég nélkül) és azzal sokkal szebben, egyenletesebben fogjuk tudni a krémet adagolni. Nekem 12 db közepes (tenyér nagyságú) szív alakú formám volt, amibe tökéletesen elegendő volt a krém.
- Ezután melegítsük fel a tejszínt, majd tegyük bele az étcsokoládét. Keverjük addig, amíg teljesen fel nem olvad benne a csoki. Ha már nem túl meleg (de még folyékony), öntsük a krémmel megtöltött formákba, mint következő réteg.
- Végezetül nyomkodjuk a csokoládés rétegre a kivágott szív piskótákat. :) Irány a fagyasztó egy éjszakára.
MIRROR GLAZE készítése
A múltkori sikeres tapasztalatok után, ugyan úgy készítettem a bevonatot.
A tükörbevonatot én Carina Stewart receptje alapján készítettem, a videót is megtekinthetitek az oldalán. :) Hosszas keresgélés után ez tűnt a legszimpatikusabbnak. :) A végeredményt és a torta méretét tekintve, a recept fele is bőven elegendő erre a méretű tortára. (A hozzávalók között, már a csökkentett mennyiséget találjátok.)
- Szóval A cukrot a sűrített tejjel és a vízzel melegítsük fel, kevergetve, közepes lángon. Amint egy kicsit forrni kezd, zárjuk el a lángot.
- Közben a zselatint keverjük el a vízzel és hagyjuk állni. Ha felmelegedett a sűrítetett tejes keverékünk, adjuk hozzá az addigra megdagadt zselatint. Amint a zselatin elolvadt benne, öntsük az egészet a fehércsokoládé darabokra. Hagyjuk 5 percig állni, és utána óvastosan kevergessük, amíg teljesen egyneművé olvad benne a csokoládé. TIPP: Én kétszer átszűrtem az egészet mielőtt felhasználtam, így biztosra mentem, hogy ne legyenek benne apró darabok. :)
- Ezután már csak színeznünk kell. Én barna ételfestéket választottam, a mogyoróvajas ízvilág miatt, de ez tetszőleges. :)
- Ezután meg kell várni, hogy a máz 37 °C-osra kihűljön a megfelelő fedés érdekében, és hogy ne olvadjon el alatta a hűtött tortánk. Ha nincs konyhai hőmérőnk, egyszerűen a kezünkkel figyeljük, mikor lesz testhőmérsékletű. (A keverésekkel, átszűrésekkel eléggé átmozgatjuk a mázat, így hamar kihűl.) :) TIPP: Tényleg frissen a fagyasztóból kivett süteménnyel dolgozzunk. Szintén fontos, hogy a máz 37 °C-os legyen, elkerülve a kis olvadásos szépséghibákat. Illetve, ha nem megfelelő a hőmárséklet, nem tapad szépen a máz. A lefolyó mázat kikaparva újramelegíthetjük mikróban, újraszűrve (hogy morzsa semmiképpen ne legyen benne) felhasználhatjuk megint, ha nem volt elég első alkalommal a tökéletes fedéshez. :)
- Végezetül, tegyük a fagyasztóból kivett sütiket (a szilikonformából kinyomkodva) tegyük egy rácsra azt pedig egy tálcára. (Így a felesleges máz szépen le fog tudni folyni, és a sütiket is sérülés nélkül le tudjuk majd venni.) :) Pár perc szikkadás után készen is van, majd tehetjük a hűtőbe, amíg nem fogyasztjuk. :) (Fagyasztás miatt mindenképp várjuk egy-két órát legalább, hogy teljesen kiengedjen a fagyasztott sütemény.) TIPP: Természetesen frissen a legszebb a tükörfénye a tortának. Később kicsit veszít a fényéből, de a hatás megmarad.