Soffie Desszertpercek

Nutellás-márványos sült sajttorta eperszósszal

2016. június 03. - soffiedesszertpercek

Mitől lesz finom egy sajttorta? Finom krémsajtok, tejföl és tojás megfelelő kombinációja a kulcs. Persze a tojás csak a sült sajttortákhoz szükséges, de nem is tudnék választani, hogy melyiket szeretem jobban. A sütés nélküli sajttorták önmagukban is tökéletesek, lágyak. A sült verziókat szerintem egy finom szósz koronázza meg igazán. Szinte elronthatatlan a jó alapanyagok miatt, és egyszerű, hiszen minden egybe elven szinte pillanatok alatt össze tudjuk állítani. :) Érdemes kísérletezni mindenféle kombinációval.

Nah, hát most én is ezt tettem. ;) Mivel, többféle krémsajtot, és Nutellát is csempésztem bele, így kicsit magasabb költsévetésű sütinek számít, de néha-néha azért ezt is megengedhetjük magunknak, nemde!? ;) Nah, de a lényeg, hogy mennyi maradt belőle szerintetek? ;) Nálunk még azok is repetáztak, akik a Nutellát kevésbé szeretik, bár ez utóbbit én sose fogom megérteni. :D

dsc_0745.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 20 perc + sütés

dsc_0759.jpg

Hozzávalók

kb. 26 cm átmérőjű tortaforma

Tésztához:

  • 2 csomag Győri Édes Zabfalatok (430 g)
  • 200 g vaj

Krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g Philadelphia sajt
  • 250 g Nutella
  • 200 g porcukor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 170 g tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Szószhoz:

  • 500 g eper
  • 250 g cukor

dsc_0762.jpg

Elkészítés

  1. A kekszet daráljuk össze (vagy egy zacskóban sodrófával morzsolhatjuk is). Ezután keverjük el az olvasztott vajjal, és nyomkodjuk egyenletesen a tortaformánk aljába. Süssük meg kb. 10 perc alatt 180 °C-on.
  2. A mascarpone-t keverjük el a tejföllel, a liszttel, vanília kivonattal és a tojással, majd osszuk két felé a masszát. Ezután az egyik felébe tegyük bele a Philadelphia sajtot, a másikba pedig keverjük bele a Nutellát.
  3. Ha kész a kekszes alap öntsük a két masszát össze-vissza a tetejére, majd egy villa vagy pálcika segítségével alakítsuk ki a márványos mintát. 
  4. Tegyünk a sütőbe, és süssük készre kb. 40 perc alatt. Akkor lesz jó, amikor a széle már láthatóan megsült, de a közepe még remeg (nyersnek tűnik, de nem az, hiszen hűlés közben szilárdul tovább). :)
  5. Én egy kis szósszal dobtam fel az összhatást. :) Ehhez 500 g epret mossunk meg, és vágjunk apró darabokra. Keverjük el a cukorral, tegyük a tűzhelyre és forraljuk addig, amíg szétomlanak az eperdarabok és a leve nagy részét elfőtte, azaz szósz sűrűségű lesz. Valamikor darabokkal, valamikor teljesen selymesen kívánom meg ezt a szószt. Most az utóbbi ösztönzött, így egy pillanat alatt botmixerrel minden apró eperdarab el is tűnt. :) Ezután már csak várnunk kell, hogy kihűljön, mert hidegen a legjobb! :) TIPP: Ha a hűlés után besűrösödne a szósz, semmi gond, kicsit tovább főztük. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet szükségszerűen, és szimplán keverjük el. ;) Illetve ez a szósz tökéletes más gyümölccsel is. Sajttortához nagyon passzol még a málna, áfonya, vegyes erdei gyümölcs kiadás is, szóval ízlés szerint alakíthatjuk. ;)

Ha pár óra pihentetés után esszük a tortát, akkor igazán könnyed, felhőszerű élményben lehet részünk!!! Érdemes kipróbálni így is. ;) Ha másnap fogyasztjuk, akkor mégjobban megdermed, mint a legtöbb sült sajttorta. Szóval így is úgy is tökéletes. 

dsc_0771.jpg

dsc_0777.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr798773880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása