Mitől lesz finom egy sajttorta? Finom krémsajtok, tejföl és tojás megfelelő kombinációja a kulcs. Persze a tojás csak a sült sajttortákhoz szükséges, de nem is tudnék választani, hogy melyiket szeretem jobban. A sütés nélküli sajttorták önmagukban is tökéletesek, lágyak. A sült verziókat szerintem egy finom szósz koronázza meg igazán. Szinte elronthatatlan a jó alapanyagok miatt, és egyszerű, hiszen minden egybe elven szinte pillanatok alatt össze tudjuk állítani. :) Érdemes kísérletezni mindenféle kombinációval.
Nah, hát most én is ezt tettem. ;) Mivel, többféle krémsajtot, és Nutellát is csempésztem bele, így kicsit magasabb költsévetésű sütinek számít, de néha-néha azért ezt is megengedhetjük magunknak, nemde!? ;) Nah, de a lényeg, hogy mennyi maradt belőle szerintetek? ;) Nálunk még azok is repetáztak, akik a Nutellát kevésbé szeretik, bár ez utóbbit én sose fogom megérteni. :D
Nehézség: ***
Idő: kb. 20 perc + sütés
Hozzávalók
kb. 26 cm átmérőjű tortaforma
Tésztához:
- 2 csomag Győri Édes Zabfalatok (430 g)
- 200 g vaj
Krémhez:
- 500 g mascarpone
- 250 g Philadelphia sajt
- 250 g Nutella
- 200 g porcukor
- 3 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 170 g tejföl
- 1 teáskanál vanília kivonat
Szószhoz:
- 500 g eper
- 250 g cukor
Elkészítés
- A kekszet daráljuk össze (vagy egy zacskóban sodrófával morzsolhatjuk is). Ezután keverjük el az olvasztott vajjal, és nyomkodjuk egyenletesen a tortaformánk aljába. Süssük meg kb. 10 perc alatt 180 °C-on.
- A mascarpone-t keverjük el a tejföllel, a liszttel, vanília kivonattal és a tojással, majd osszuk két felé a masszát. Ezután az egyik felébe tegyük bele a Philadelphia sajtot, a másikba pedig keverjük bele a Nutellát.
- Ha kész a kekszes alap öntsük a két masszát össze-vissza a tetejére, majd egy villa vagy pálcika segítségével alakítsuk ki a márványos mintát.
- Tegyünk a sütőbe, és süssük készre kb. 40 perc alatt. Akkor lesz jó, amikor a széle már láthatóan megsült, de a közepe még remeg (nyersnek tűnik, de nem az, hiszen hűlés közben szilárdul tovább). :)
- Én egy kis szósszal dobtam fel az összhatást. :) Ehhez 500 g epret mossunk meg, és vágjunk apró darabokra. Keverjük el a cukorral, tegyük a tűzhelyre és forraljuk addig, amíg szétomlanak az eperdarabok és a leve nagy részét elfőtte, azaz szósz sűrűségű lesz. Valamikor darabokkal, valamikor teljesen selymesen kívánom meg ezt a szószt. Most az utóbbi ösztönzött, így egy pillanat alatt botmixerrel minden apró eperdarab el is tűnt. :) Ezután már csak várnunk kell, hogy kihűljön, mert hidegen a legjobb! :) TIPP: Ha a hűlés után besűrösödne a szósz, semmi gond, kicsit tovább főztük. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet szükségszerűen, és szimplán keverjük el. ;) Illetve ez a szósz tökéletes más gyümölccsel is. Sajttortához nagyon passzol még a málna, áfonya, vegyes erdei gyümölcs kiadás is, szóval ízlés szerint alakíthatjuk. ;)
Ha pár óra pihentetés után esszük a tortát, akkor igazán könnyed, felhőszerű élményben lehet részünk!!! Érdemes kipróbálni így is. ;) Ha másnap fogyasztjuk, akkor mégjobban megdermed, mint a legtöbb sült sajttorta. Szóval így is úgy is tökéletes.