Soffie Desszertpercek

Ízletes meggyes pite

2016. november 04. - soffiedesszertpercek

Már egy ideje rágja a fülemet újdonsült gyűrűhúzóm, hogy csináljak már meggyes pitét, ugyanis a kézi mixerem dobozáról virító süti képe mindig meghozza az étvágyát. :D Éppen vásárolgattam - teljesen más süteményhez - mikor a meggybefőttek mellett menvén eszembe jutott, mit ígértem. No, hát gondoltam, itt az ideje és meglepem végre vele, végül is pikk-pakk megvan. 

meggyes_pite1.jpg

Sajnos nem találtam a régi kedvenc receptemet, így nekiveselkedtem az ösztöneimre hagyatkozva. :D Ebből mindig lehet tanulni, most például azt, hogy sütőpor se kellett volna bele (ettől függetlenül bennehagytam a hozzávalók között, de én helyetekben kihagynám). :P De amúgy sok jellegtelen meggyes pitéhez képest igazán omlós, ízletes, finom lett! 5 perc kellett, és minden eltűnt a deszkáról, még melegen! :P

Nehézség: ***

Idő: kb. 15 perc + sütés

meggyes_pite2.jpg

Hozzávalók

kb. 30x20 cm-es tepsi

  • 100 g vaj
  • 300 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 300 g liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 üveg magvazott meggybefőtt
  • 1 sütőpor (de szerintem ezt hagyjátok ki) :)

meggyes_pite3.jpg

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra, a tepsinkbe pedig tegyünk sütőpapírt.
  2. A meggybefőttet öntsük egy szitába, cukrozzuk meg, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
  3. A puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd egyesével - folyamatos keveserés mellett - adjuk hozzá a tojásokat. Végül keverjük hozzá a lisztet és a tejet is felváltva (és a sütőport, ha nagyon nem akarjuk elhagyni). 
  4. Reszeljük le a megmosott citrom héját és tegyük a tésztába a vanília kivonattal együtt.
  5. Végül nyomkodjuk meg a meggyeket nagyon óvatosan és keverjük a tésztába (ügyelve, hogy ne törjük őket össze). Ha szükségét érezzük, egy kis morzsával megszórhatjuk a meggyet, hogy a nedvességet magába szívja, de ne essünk túlzásba, mert kell a szaftosság az igazán finom meggyes pitébe. :)
  6. Tegyük a tésztánkat a tepsibe, egyengessük el, majd irány a sütő kb. 45 percre. Szép aranybarnára süssük, de ellenőrizzük, biztosan megsült-e.
  7. Végül frissen szórt porcukorral melegen tálaljuk. :)

meggyes_pite4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr4911760633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása