Már egy ideje rágja a fülemet újdonsült gyűrűhúzóm, hogy csináljak már meggyes pitét, ugyanis a kézi mixerem dobozáról virító süti képe mindig meghozza az étvágyát. :D Éppen vásárolgattam - teljesen más süteményhez - mikor a meggybefőttek mellett menvén eszembe jutott, mit ígértem. No, hát gondoltam, itt az ideje és meglepem végre vele, végül is pikk-pakk megvan.
Sajnos nem találtam a régi kedvenc receptemet, így nekiveselkedtem az ösztöneimre hagyatkozva. :D Ebből mindig lehet tanulni, most például azt, hogy sütőpor se kellett volna bele (ettől függetlenül bennehagytam a hozzávalók között, de én helyetekben kihagynám). :P De amúgy sok jellegtelen meggyes pitéhez képest igazán omlós, ízletes, finom lett! 5 perc kellett, és minden eltűnt a deszkáról, még melegen! :P
Nehézség: ***
Idő: kb. 15 perc + sütés
Hozzávalók
kb. 30x20 cm-es tepsi
- 100 g vaj
- 300 g porcukor
- 4 db tojás
- 300 g liszt
- 1,5 dl tej
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 üveg magvazott meggybefőtt
- 1 sütőpor (de szerintem ezt hagyjátok ki) :)
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra, a tepsinkbe pedig tegyünk sütőpapírt.
- A meggybefőttet öntsük egy szitába, cukrozzuk meg, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
- A puha vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd egyesével - folyamatos keveserés mellett - adjuk hozzá a tojásokat. Végül keverjük hozzá a lisztet és a tejet is felváltva (és a sütőport, ha nagyon nem akarjuk elhagyni).
- Reszeljük le a megmosott citrom héját és tegyük a tésztába a vanília kivonattal együtt.
- Végül nyomkodjuk meg a meggyeket nagyon óvatosan és keverjük a tésztába (ügyelve, hogy ne törjük őket össze). Ha szükségét érezzük, egy kis morzsával megszórhatjuk a meggyet, hogy a nedvességet magába szívja, de ne essünk túlzásba, mert kell a szaftosság az igazán finom meggyes pitébe. :)
- Tegyük a tésztánkat a tepsibe, egyengessük el, majd irány a sütő kb. 45 percre. Szép aranybarnára süssük, de ellenőrizzük, biztosan megsült-e.
- Végül frissen szórt porcukorral melegen tálaljuk. :)