Imádom a pitéket! :) Többnyire gyorsak és nagyon finomak. :) Csokiból pedig sosem elég, szóval most erre esett a választásom. Igazán guszta volt a receptmagazinban a kép. Én is elcsábulok ilyenkor, és saját ötletek ide vagy oda, nekiugrok a receptnek. :D Nem csalódtam. ;)
Nehézség: ***
Idő: kb. 60 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 26 cm átmérőjű piteforma
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj/margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor (mint mindig a sütikben)
- 1 tojássárgája
Karamellkrémhez:
- 30 dkg cukor
- 6 evőkanál víz
- 10 dkg vaj/margarin
- 20 dkg mascarpone
Csokoládéréteghez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2dl habtejszín
Díszítéshez:
- 10 dkg törökmogyoró
Elkészítés
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és kakaóporral, majd elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Végül a tojássárgájával egynemű masszává gyúrjuk. Becsomagoljuk és a hűtőbe pihentetjük kb. 30 percet (hogy a vaj visszaszilárduljon és jól nyújtható legyen.)
- Ezután lisztezett deszkán a forma méretére, egyenletes vastagságúra nyújtjuk a tészánkat. Ha nem szilikon a formánk, vajazzuk, lisztezzük ki előtte, majd a sodrófára óvatosan feltekerve, szépen engedjük a formába a tésztánkat. Lazán nyomkodjuk bele, és a lelógó részt vágjuk le. Ebből a maradékból lehet a gyerkőcökkel kis formákat kiszúrkálni és megsütni külön. ;)
- Ezután gyűrjünk össze egy sütőpapírt és újra kinyitva helyezzük a pitetésztánkra, és helyezzünk bele kerámia sütőbabot (ha ez nincs, szórhatunk bele igazi lencsét vagy babot is). Így nem fog felpúposodni a pitetészta, és szépen megmarad a tölteléknek a hely. 180°C-on süssük a tésztát kb 10-15 percig, majd óvatosan vegyük ki belőle a súlyt, és süssük további 10-15 percig, amíg arany barnára nem sül a tésztánk.
- A karamellkrémhez a cukorból és a vízből karamellt készítünk, de a legegyszerűbb, ha simán a cukrot olvasztod karamellé, majd a vajat hozzáadod. Vigyázz, nehogy túlkaramellizáld, odaégesd a cukrot. Amint a vaj is elolvadt, elkeverjük benne a mascarpone-t, és a pite tésztájára öntjük. Várjunk, amíg megdermed nagyjából.
- A csokikrémhez a tejszín forraljuk fel és öntjük a csokoládédarabokra. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad a csokoládé, és egynemű nem lesz. Ezután a karamellrétegre öntjük, és hagyjuk teljesen megszilárdulni. Ez jó pár óra, jobb esetben, csak másnap vágjuk fel, akkor tökéletes lesz. :)
- Apropó, díszítésnek a törökmogyorót üres seerpenyőben megpirítjuk, és zacskóban durvára törjük, majd elszórjuk a pite tetején. De szerintem bármilyen illő díszítéssel remekelhetünk. :)
- Az igazság az, hogy többször repetáztam belőle, szóval VIGYÁZAT! :)
Képeket készítte: @fondorkafoto
Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert Különszám, III. évfolyam, 1. szám