Soffie Desszertpercek

Csokoládés-karamellás pite mogyoróval

2016. szeptember 03. - soffiedesszertpercek

Imádom a pitéket! :) Többnyire gyorsak és nagyon finomak. :) Csokiból pedig sosem elég, szóval most erre esett a választásom. Igazán guszta volt a receptmagazinban a kép. Én is elcsábulok ilyenkor, és saját ötletek ide vagy oda, nekiugrok a receptnek. :D Nem csalódtam. ;)

csokis_pite7.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 60 perc + sütés, hűlés

csokis_pite4.jpg

Hozzávalók

kb. 26 cm átmérőjű piteforma

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor (mint mindig a sütikben)
  • 1 tojássárgája

Karamellkrémhez:

  • 30 dkg cukor
  • 6 evőkanál víz
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg mascarpone

Csokoládéréteghez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2dl habtejszín

Díszítéshez:

  • 10 dkg törökmogyoró

csokis_pite1.jpg

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és kakaóporral, majd elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Végül a  tojássárgájával egynemű masszává gyúrjuk. Becsomagoljuk és a hűtőbe pihentetjük kb. 30 percet (hogy a vaj visszaszilárduljon és jól nyújtható legyen.)
  2. Ezután lisztezett deszkán a forma méretére, egyenletes vastagságúra nyújtjuk a tészánkat. Ha nem szilikon a formánk, vajazzuk, lisztezzük ki előtte, majd a sodrófára óvatosan feltekerve, szépen engedjük a formába a tésztánkat. Lazán nyomkodjuk bele, és a lelógó részt vágjuk le. Ebből a maradékból lehet a gyerkőcökkel kis formákat kiszúrkálni és megsütni külön. ;)
  3. Ezután gyűrjünk össze egy sütőpapírt és újra kinyitva helyezzük a pitetésztánkra, és helyezzünk bele kerámia sütőbabot (ha ez nincs, szórhatunk bele igazi lencsét vagy babot is). Így nem fog felpúposodni a pitetészta, és szépen megmarad a tölteléknek a hely. 180°C-on süssük a tésztát kb 10-15 percig, majd óvatosan vegyük ki belőle a súlyt, és süssük további 10-15 percig, amíg arany barnára nem sül a tésztánk.
  4. A karamellkrémhez a cukorból és a vízből karamellt készítünk, de a legegyszerűbb, ha simán a cukrot olvasztod karamellé, majd a vajat hozzáadod. Vigyázz, nehogy túlkaramellizáld, odaégesd a cukrot. Amint a vaj is elolvadt, elkeverjük benne a mascarpone-t, és a pite tésztájára öntjük. Várjunk, amíg megdermed nagyjából.
  5. A csokikrémhez a tejszín forraljuk fel és öntjük a csokoládédarabokra. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad a csokoládé, és egynemű nem lesz. Ezután a karamellrétegre öntjük, és hagyjuk teljesen megszilárdulni. Ez jó pár óra, jobb esetben, csak másnap vágjuk fel, akkor tökéletes lesz. :)
  6. Apropó, díszítésnek a törökmogyorót üres seerpenyőben megpirítjuk, és zacskóban durvára törjük, majd elszórjuk a pite tetején. De szerintem bármilyen illő díszítéssel remekelhetünk. :) 
  7. Az igazság az, hogy többször repetáztam belőle, szóval VIGYÁZAT! :)

csokis_pite3.jpg

csokis_pite2.jpg

csokis_pite5.jpg

csokis_pite8.jpg

Képeket készítte: @fondorkafoto

Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert Különszám, III. évfolyam, 1. szám

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr5510033628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása