Soffie Desszertpercek

Kókuszos kaland

2016. május 25. - soffiedesszertpercek

"Nah, nézzük, mi van itthon!?". Találtam kókuszt és kókuszos pudingport is, és jött is az ihlet. Azonban NEM használtam a pudingport, még kiindulási alapként sem, nem vágytam arra az 'állagra'. Imádok kísérletezni, és ez a torta most messzemenően felülmúlta az elképzeléseimet, és minden pudingpor alapú gyors sütit (a hasonló összetevők ellenére). Pedig elég kritikus vagyok, főleg magammal szemben. :D Szóval egy szó, mint száz, mennyei ez a finomság. Próbáljátok ki, komolyan. :) Egyáltalán nem száraz, mint sok kókuszos sütemény, hanem lágy és krémes.

dsc_0003.JPG

Nehézség: ***

Idő: 25 perc + sütés, hűlés

dsc_0017.JPG

Hozzávalók

kb. 20 cm átmérőjű tortaforma

Tésztához:

  • 4 db tojás
  • 80 g cukor
  • 80 g vaj
  • 70 g liszt
  • 30 g kakaó
  • 0,5 dl tej

Kókuszkrémhez:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 150 g cukor
  • 30 g keményítő
  • 3 dl tej
  • 50 g vaj/margarin
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 dl habtejszín

Csokimázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 20 g kakaó
  • 2 evőkanál tej
  • 50 g vaj/margarin

dsc_0011.JPG

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Közben pedig a puha vajat is kihabosítom, és hozzáadom egyesével a tojás sárgájákat. 
  2. A fehérjét apránként a vajas részhez keverem, és végül a lisztet és a kakóport is hozzászitálom. Végül pedig mehet bele a tej is. TIPP: én kicsit fel akartam dobni a torta megjelenését, és kettéválasztva a tésztát, az egyikbe több kakaóport tettem, a másikba pedig több lisztet (a megadott mennyiségeket elosztva, hogy mindkettőbe ugyan annyi száraszanyag kerüljön). Ezután pedig zacskókba téve, egymást váltogatva, a tortaforma szélétől befelé haladva körönként tettem vele a tésztát. Így kaptam azt a csíkos mintát, amit a képen is láthattok, szeletés után. :)
  3. A piskótát süssük meg 160 °C-on, kb. 15-20 perc alatt.
  4. Időközben keverjük össze a kókuszt, a cukrot és a keményítőt, majd keverjük el fokozatosan a tejjel csomómentesre, és a tűzhelyen addig melegítsük, folyamatosan kevergetve, amíg majdnem teljesen besűrűsödik. Tegyük bele a tojássárgáját (gyorsan elkeverve) és a vajat is, és addig kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Hagyjuk kihűlni a krémet (leggyorsabb, ha egy tálcára kikaparva, nagy felületen hűtjük le pár perc alatt). A krém megdermed majd a hűlés közben, így robotgéppel vagy kézzel keverjük lazára, végül keverjük bele a felvert tejszínt. Ha a piskóta is kihűlt, még a tortaformában kenjük a tetejére a krémünket.
  5. Márcsak az isteni csokimáz maradt. Ehhez keverjük össze a kakaót, a cukrot majd a kevés tejet (ne ijedjünk meg, így elég sűrű lesz, de a hő hatására, ahogy olvad a cukor, egyre hígabb lesz). Addig melegítsük, míg teljesen elolvad a cukor és ekkor adjuk hozzá a vajat, és csak addig melegítsük, ameddig el nem olvad a vaj is benne. Ha már nem túl forró, öntsük a kókuszkrém tetejére. :) Én az egészet megszórtam kókuszreszelékkel, de ez ízlés és díszítés kérdése. ;) Célszerű pár órára a hűtőbe tenni.

Az a különlegessége a csokimáznak, hogy a teteje, főleg kókusszal megszórva, meg fog szilárdulni teljesen. Azonban a formából kivéve, szeletelve, az alsóbb réteg még folyékony állagú lesz, így igazán szaftossá teszi, az amúgy is kellemesen lágy kókuszkrémet. Remélem, Ti is imádni fogjátok! ;)

dsc_0005_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr468722886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása