"Nah, nézzük, mi van itthon!?". Találtam kókuszt és kókuszos pudingport is, és jött is az ihlet. Azonban NEM használtam a pudingport, még kiindulási alapként sem, nem vágytam arra az 'állagra'. Imádok kísérletezni, és ez a torta most messzemenően felülmúlta az elképzeléseimet, és minden pudingpor alapú gyors sütit (a hasonló összetevők ellenére). Pedig elég kritikus vagyok, főleg magammal szemben. :D Szóval egy szó, mint száz, mennyei ez a finomság. Próbáljátok ki, komolyan. :) Egyáltalán nem száraz, mint sok kókuszos sütemény, hanem lágy és krémes.
Nehézség: ***
Idő: 25 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 20 cm átmérőjű tortaforma
Tésztához:
- 4 db tojás
- 80 g cukor
- 80 g vaj
- 70 g liszt
- 30 g kakaó
- 0,5 dl tej
Kókuszkrémhez:
- 100 g kókuszreszelék
- 150 g cukor
- 30 g keményítő
- 3 dl tej
- 50 g vaj/margarin
- 1 db tojás sárgája
- 2 dl habtejszín
Csokimázhoz:
- 100 g porcukor
- 20 g kakaó
- 2 evőkanál tej
- 50 g vaj/margarin
Elkészítés
- A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Közben pedig a puha vajat is kihabosítom, és hozzáadom egyesével a tojás sárgájákat.
- A fehérjét apránként a vajas részhez keverem, és végül a lisztet és a kakóport is hozzászitálom. Végül pedig mehet bele a tej is. TIPP: én kicsit fel akartam dobni a torta megjelenését, és kettéválasztva a tésztát, az egyikbe több kakaóport tettem, a másikba pedig több lisztet (a megadott mennyiségeket elosztva, hogy mindkettőbe ugyan annyi száraszanyag kerüljön). Ezután pedig zacskókba téve, egymást váltogatva, a tortaforma szélétől befelé haladva körönként tettem vele a tésztát. Így kaptam azt a csíkos mintát, amit a képen is láthattok, szeletés után. :)
- A piskótát süssük meg 160 °C-on, kb. 15-20 perc alatt.
- Időközben keverjük össze a kókuszt, a cukrot és a keményítőt, majd keverjük el fokozatosan a tejjel csomómentesre, és a tűzhelyen addig melegítsük, folyamatosan kevergetve, amíg majdnem teljesen besűrűsödik. Tegyük bele a tojássárgáját (gyorsan elkeverve) és a vajat is, és addig kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Hagyjuk kihűlni a krémet (leggyorsabb, ha egy tálcára kikaparva, nagy felületen hűtjük le pár perc alatt). A krém megdermed majd a hűlés közben, így robotgéppel vagy kézzel keverjük lazára, végül keverjük bele a felvert tejszínt. Ha a piskóta is kihűlt, még a tortaformában kenjük a tetejére a krémünket.
- Márcsak az isteni csokimáz maradt. Ehhez keverjük össze a kakaót, a cukrot majd a kevés tejet (ne ijedjünk meg, így elég sűrű lesz, de a hő hatására, ahogy olvad a cukor, egyre hígabb lesz). Addig melegítsük, míg teljesen elolvad a cukor és ekkor adjuk hozzá a vajat, és csak addig melegítsük, ameddig el nem olvad a vaj is benne. Ha már nem túl forró, öntsük a kókuszkrém tetejére. :) Én az egészet megszórtam kókuszreszelékkel, de ez ízlés és díszítés kérdése. ;) Célszerű pár órára a hűtőbe tenni.
Az a különlegessége a csokimáznak, hogy a teteje, főleg kókusszal megszórva, meg fog szilárdulni teljesen. Azonban a formából kivéve, szeletelve, az alsóbb réteg még folyékony állagú lesz, így igazán szaftossá teszi, az amúgy is kellemesen lágy kókuszkrémet. Remélem, Ti is imádni fogjátok! ;)