Egy bödön mogyoróvajjal szereltek fel a kollegáim. :D Nem is tudom, miért rám gondoltak, hogy hasznosítsam. :D A kölcsönös üzlet tárgya volt, hogy nekik is süssek valamit, én pedig a maradékkal azt kezdek, amit akarok. Ennek örömére beindult a fantáziám mogyoróvajas sütemények terén. Tény, nem tudom elképzelni ezt magában hogyan tudják megenni kenyéren kint, a 'nagy' amerikaik, de nem szólok egy szót se a nutella imádatommal. :D Mindenesetre süteménybe tökéletesen finom, ezzel a sajttortával pedig nem tudtok mellélőni! :P
Nehézség: ***
Idő: 30 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
Tészta alaphoz:
- 2 csomag Győri Édes Zabfalatok (2 x 215 g)
- 200 g vaj
Sajtkrémhez:
- 500 g krémsajt (Mascarpone)
- 125 g tejföl
- 200 g cukor
- 300 g mogyoróvaj (100%-osat használtam, de bármilyen megteszi)
- 1,5 evőkanál liszt
- 3 db tojás
Csokimázhoz:
- 200 g étcsokoládé
- 300 g tejszín
- 80 g sózatlan földimogyoró
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
- A kekszet daráljuk le, vagy egy zacskóban sodrófával össze is morzsolhatjuk, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezután nyomkodjuk a formánk aljába egyenletesen. Süssük kb. 5-8 percig.
- A krémhez keverjünk mindent egybe, robotgéppel. Majd öntsük a tészta tetejére. Tegyük az egészet a sütőbe 35-45 percig. A széle már teljesen megsül ekkor, kissé repedezik, de a közepe lágynak tűnik. Ne ijedjünk meg. Tipikus sajttorta dolog. :) Ahogy hűl majd a sütemény, úgy fogja a végleges állagát elnyerni.
- Végül melegítsük fel a tejszínt, és tegyük bele az étcsokoládét. Keverjük, amíg teljesen el nem olvad, és öntsük (akár még a meleg) sajttorta tetejére. Kicsit ütögessük a tortaformát a munkaasztalhoz, hogy buborékmentesen, egyenesre simuljon a csokoládé a tetején. :)
- Végül szórjuk meg ízlés szerint, dekorációként mogyoróval. :) Már csak meg kell várnunk, amíg teljesen kihűl. Ez nem kis meló. :D Célszerű kihűlés után egy jó pár órát, estét a hűtőben állni is és csak azután eltávolítani a tortaforma szélét, és fogyasztani. :)
NYAMMM, olyan finom! :P