A tiramisu tipikusan az a desszert, aminek a legtöbb ember neki mer állni, így a környezetemben annyian csinálnak, hogy én magam sose álltam neki. Azonban már nagyon vágytam az ízére, és gondoltam újítok is rajta, hajtott a kíváncsiság. :) Persze mindenképpen valahogy úgy akartam elkészíteni, ahogy még senki se. Habár ez torta kivitel, mégis ugyanolyan lágy és könnyed, mint a hagyományos változata, csak egy kis plusz csavarral. ;) Úgy terveztem, meglepem a kollégáimat vele, de szigorúan megtiltották az otthoniak, és el is tűnt pillanatok alatt.
Szóval, ha szeretnél újítani kicsit a megszokott tiramisun, és feldobni egy kis karamellel és kávémousse-al is, akkor mindenképp próbáld ki. :)
(Ne ijesszen el a hozzávalók hosszú listája, mert sok részhez ugyan olyan alapanyagok kellenek, így összességében nem kell sok mindent vásárolnod hozzá.) ;)
Nehézség: ***
Idő: kb. 50 perc + sütés
Hozzávalók
kb. 20 cm átmérőjű tortaforma/karika
Tésztához:
- 3 db tojás
- 60 g cukor
- 60 g vaj/margarin
- 50 g liszt
- 25 g kakaó
- 20 g porcukor
Karamellhez:
- 250 g cukor
- 200 ml tejszín
Tiramisu réteghez:
- 500 g mascarpone
- 150 ml tejszín
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum
- kb. 2 csomag babapiskóta
- 1-2 dl hideg feketekávé
- 1-2 dl tej
- 2-3 evőkanál cukor
- 5 db lapzselatin
Kávémousse-hoz:
- 2 tojás fehérje
- 100 ml tejszín
- 1 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál cukor
- 1 db lapzselatin
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőnket kb. 160 °C-ra. A torta formánkat pedig vajazzuk-lisztezzük ki, vagy ha tortakarikánk van az aljára tegyünk sütőpapírt.
- A piskótához tojás fehérjéket a cukorral verjük kemény habbá. Közben a lágy margarint habosítsuk ki a porcukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojás sárgájákat. A fehérjehabból egy kevéssel lazítsuk fel a vajas krémünket, végül keverjük bele az összeset, lazán, ne törjük össze a habot. Kb. mikor már nagyjából összekevertük, szitáljuk hozzá a lisztet és a kakaóport és keverjük óvatosan össze teljesen.
- Süssük meg a piskótánkat kb. 20 perc alatt. Vékony a piskóta, így hamarabb megfog sülni, mint általában, de szúrópróbával ellenőrizzük, szokás szerint. :)
- A lágy karamell réteghez a cukrot tegyük tűzhelyre, és kevergetve olvasszuk karamellé. Amint ez megvan, adjuk hozzá a tejszínt és addig keverjük, amíg szépen egyneművé válnak. Ezután a tortakarikába visszatett piskótalapra öntsük rá a karamellt. (Kis idővel szilárdulni fog picit, nem fog folyni, de lágy marad.)
- Amíg hűl piskótánk és a karamell réteg, főzzünk le kb. 1-2 dl fekete kávét és öntsük fel a tejjel.
- (Közben célszerű majd a kávémousse-hoz előkészülni, és 10. lépés elejét megcsinálni, hogy legyen ideje a tejszínnek kihűlni, mire oda jutunk.)
- A tiramisu krémhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vaníliás cukorral habosítom amennyire lehet. A sárgájához keverjük hozzá a mascarpone-t és a rumot. Ezután keverjük hozzá óvatosan a tojás fehérjét. (Ne keverjük sokáig semmiképpen, ne törjön össze a hab.) Végül a habbá vert tejszínt és adjuk a krémhez, és a zselatint. (A lapzselatint a leírása alapján készítsük el, és nem forrón csorgassuk a krémhez és keverjük el.) Kezdhetjük is a rétegezést.
- A babapiskótákat a tejes kávéba mártjuk, amíg jól megszívja magát, de nem esik szét teljesen. Ha kihűlt a karamell, akkor kenjük egy kevés krémet rá, majd jöhet az első réteg áztatott babapiskóta. TIPP: Habár úgy rakhatod a babapiskótát, ahogy szeretnéd, én mégis odafigyeltem arra, hogy szeleteléskor ugyan azt a szép 'mintázatot' lássuk majd, mint a normál tiramisu szeletnél. Ehhez a babapiskótákat a tortakarika vonalában kell kiraknod mindig, egyre kisebb körben. :) Mivel a kávéba áztatástól meglágyul a piskóta, így simán tudod majd alakítani, 'hajlítani' a formához. ;)
- Majd egy újabb réteg krém, és megint a babapiskózás. Én három réteget készítettem így, mer elég magas volt a tortakarikám, és a krém is ahhoz elegendő, de persze lehet kisebb is.
- Végül a kávémousse-hoz melegítsük fel a tejszínt, és tegyünk bele 1 evőkanál instant kávét, és kb. 1-2 evőkanál cukrot, amíg fel nem oldódnak. Amint kihűlt a tejszín, verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a szintén felvert tojás fehérjéket, és lazán keverjük el.
- Készítsük el a lapzselatint a leírás szerint és csorgassuk nem túl melegen a mousse-hoz. Ha elkevertük, kenhetjük is a torta legtetejére, és szinte készen is vagyunk. Mint minden tiramisunak ennek is jót tesz a 'pihenés' egy éjszakára legalább.
- Tálalás előtt távolítsuk el a tortakarikát, és szórjuk meg kakaóporral a tetejét. És mire leírtam, már újra meg is enném olyan finom! ;)