Soffie Desszertpercek

Szilvás-fehércsokoládés máktorta

2016. szeptember 23. - soffiedesszertpercek

IMÁDOM, tisztára a gőzgombócra emlékeztetett a végeredmény ízvilága. Igen, valami ilyesmit képzeltem el, és szerencsére sikerült is az elképzelésimnek megfelelő szintet hozni. :D 

Alapvetően már régóta szemezek a 'mirror glaze', azaz tükörtorta dekorálási módszerrel, és mivel ahhoz egy egységes külsejű (sima) tortafelszín kell, így jött a gondolat, hogy valami mousse jelleg legyen. Aztán pedig csak szárnyalt a fantáziám. :) 

Mindenképpen megéri kipróbálni, és a díszítési technika is nagyon egyszerű (bár őszintán szólva én is hetekig halogattam, de felesleges volt). :) IGAZI KÜLÖNLEGESSÉG mind ízre, mind kinézetre (persze mirror glaze nélkül is elkészíthetjük). :) Egyáltalán nem nehéz, a két csillagot inkább csak a recept hosszúsága, aprólékosság miatt kapta. ;)

mirror_cake6.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 60 perc + sütés, hűlés

mirror_cake.jpg

mirror_cake2.jpg Hozzávalók

kb. 16 cm átmérőjű tortakarika

Tésztához:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 g porcukor
  • 100 g darált mák
  • 3 evőkanál liszt
  • 150 g szilvalekvár

Szilvahabhoz:

  • 3 nagyobb darab szilva
  • 100 g cukor
  • 2 db zselatinlap
  • 2 dl habtejszín

Fehércsokoládés habhoz:

  • 150 g fehércsokoládé
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 db zselatinlap

Tükörmázhoz:

  • 150 g cukor
  • 100 g sűrített tej
  • 75 ml víz
  • 10 g zselatin
  • 65 ml víz
  • 180 g fehércsokoládé

mirror_cake3.jpg

Elkészítés

  1. A tésztához melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, majd lazán forgassuk hozzá a darált mákot, lisztet és vanília kivonatot.
  2. Egy sütőpapír aljára rajzoljuk körbe háromszor a tortaformánkat, és három felé osztva kenjük el egyenletesen a tésztánkat. Mindenképpen 1 cm-el kisebb átmérőjű lapokat kenjünk ki, mint a rajzolt formánk, hogy ne látszódjon majd ki a torta megtöltése után. :)
  3. Süssük készre a lapokat kb. 15-20 perc alatt.
  4. A szilvakrémhez mossuk meg és vágjuk apró darabokra a szilvát (én bennehagytam a héját is, de ki ahogy gondolja). Ezután tegyük a cukorral egy edényben a tűzhelyre, és addig melegítsük kevergetve, amíg a leve nagyjából elfő. Ez körülbelül 15 perc.
  5. Közben a fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel és 0,5 dl tejszínt melegítsünk meg picit a mikróban. A meleg tejszínt keverjük el az olvasztott csokoládéval. (Kellemes, lágy krémállagú kell legyen, ha úgy érezzük kell még hozzá meleg tejszín, tegyünk úgy. Ne ijedjünk meg, ha először kicsit összeugrik a csokoládé, kitartóan kevergessük.) :)
  6. Akár együtt, akár külön-külön verjük kemény habbá mindkét krémhez a tejszínhabot, majd óvatosan, apránként forgassuk bele a kihűlt szilvás és fehércsokis részekhez.
  7. A zselatin lapokat puhítsuk és olvasszuk fel a leírása alapján, és öntsük a krémekhez, majd keverjük el alaposan.
  8. Ha a lapjaink kihűltek, kezdhetjük az összeállítást az alábbiak szerint a tortakarikánkba. Mákos lap, szilvalekvár, fehércsokis hab - mákos lap, szilva lekvár, szilvahab - mákos lap, szilvalekvár, fehércsokis hab. (Érdemes a lekvárral bőkezűen bánni, mert igazánn pikás lesz úgy az összhatás, és a szilvalekvár sűrűsége meg is engedi, hogy vastagabban kenjük.) :) A végén szép egyenletesre simítsük el a tetjét, és ügyeljünk, hogy a krém mindenhol, alaposan a piskóták mellé is bekerüljön. Tehetjük is a fagyasztóba. (Ez abban az esetben fontos, ha tükörbevonatot szeretnél a tortádnak. Más esetben, hagyhatod, hogy a hűtőben szilárduljon meg.) Célszerű egy estét állni hagyni, hogy igazán megdermedjen. :)

 MIRROR GLAZE készítése

A tükörbevonatot én Carina Stewart receptje alapján készítettem, a videót is megtekinthetitek az oldalán. :) Hosszas keresgélés után ez tűnt a legszimpatikusabbnak. :) A végeredményt és a torta méretét tekintve, a recept fele is bőven elegendő erre a méretű tortára. (A hozzávalók között, már a csökkentett mennyiséget találjátok.)

  1. Szóval A cukrot a sűrített tejjel és a vízzel melegítsük fel, kevergetve, közepes lángon. Amint egy kicsit forrni kezd, zárjuk el a lángot.
  2. Közben a zselatint keverjük el a vízzel és hagyjuk állni. Ha felmelegedett a sűrítetett tejes keverékünk, adjuk hozzá az addigra megdagadt zselatint. Amint a zselatin elolvadt benne, öntsük az egészet a fehércsokoládé darabokra. Hagyjuk 5 percig állni, és utána óvastosan kevergessük, amíg teljesen egyneművé olvad benne a csokoládé. TIPP: Én kétszer átszűrtem az egészet mielőtt felhasználtam, így biztosra mentem, hogy ne legyenek benne apró darabok. :)
  3. Ezután már csak színeznünk kell. Én lila ételfestéket választottam, a szilvás ízvilág miatt, de ez tetszőleges. :) TIPP: Ha márványos mintát szeretnénk, egy keveset szedjünk külön a mázból, és még több festéket tegyünk bele, hogy sötétebb legyen. Majd ezt a sötétebb keveréket visszaüntjük a nagyba, és csak két nagy mozdulattal - márványosan hagyva - keverjük el és hazsnáljuk fel. :) 
  4. Ezután meg kell várni, hogy a máz 37 °C-osra kihűljön a megfelelő fedés érdekében, és hogy ne olvadjon el alatta a hűtött tortánk. Ha nincs konyhai hőmérőnk, egyszerűen a kezünkkel figyeljük, mikor lesz testhőmérsékletű. (A keverésekkel, átszűrésekkel eléggé átmozgatjuk a mázat, így hamar kihűl.) :) TIPP: Tényleg frissen a fagyasztóból kivett tortával dolgozzunk, főleg, ha mousse jellengű. Szintén fontos, hogy a máz 37 °C-os legyen. Én pár perccel korábban kivettem a tortát, és szerintem kb. 38 °C-oson öntöttem a mázat rá, ezért is látszik itt ott, egy kis olvadásos szépséghiba a tortámon. Legközelebb még ügyesebb leszek. ;)
  5. Végezetül, tegyük a fagyasztóból kivett tortát egy megfordított müzlis tálra vagy stabil bögrére, azt pedig egy tálcára. (Így a felesleges máz szépen le fog tudni folyni, és a tortát is sérülés nélkül le tudjuk majd venni. Érdemes megnézni a fent belinkelt videót, ha kis iránymutatásra szorulunk.) :) Pár perc szikkadás után készen is van, majd tehetjük a hűtőbe, amíg nem fogyasztjuk. :) (Fagyasztás miatt mindenképp várjuk egy-két órát legalább, hogy teljesen kiengedjen.) TIPP: Természetesen frissen a legszebb a tükörfénye a tortának. Később kicsit veszít a fényéből, de a hatás megmarad.

mirror_cake4.jpg
mirror_cake5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr4111718575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása