"Ahány ház, annyi szokás." Ez igen találó erre a finomságra. Igazi hagyományos, ám igen látványos és közkedvelt sütemény, én is anyukámtól tanultam ezt a receptet. Eredetileg puncs ízű töltelékkel készítik, azonban most a nálunk sikeressé vált vaníliás verziót hoztam. Természetesen a rumos ízhatás így sem marad el, és a siker is garantált.
Szerintem nem is tudnám megszámolni, hogy hány métert készítettem már el ebből valójában. :)
Nos, lássuk csak.
Nehézség: ***
Idő: kb. 45 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
1 vagy ideálisabb esetben 2 db őzgerinc forma
Tésztához:
- 4 db tojás
- 25 dkg porcukor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl meleg víz
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 evőkanál kakaó
Krémhez:
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás pudingpor
Csokimáz:
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaó
- 4 evőkanál tej
- 10 dkg vaj
Elkészítés
- 4 db tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral. Majd apránként hozzákeverjük előbb az olajat, majd a meleg vizet.
- A 4 db tojás felvert habját óvatosan hozzákeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
- Ezután az előzetesen elkevert 25 dkg lisztet és sütőport keverjük a masszánkhoz.
- Végül válasszuk ketté a tésztánkat. Az egyik felébe tegyük bele a maradék lisztet, a másik felébe pedig a kakaót.
- Ha van lehetőségünk egyszerre, ha nincs, akkor egymás után helyezzük a tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába, és süssük meg 160°c-on kb. 30-40 perc alatt. Mindenképpen "tűpróbával" ellenőrizzük, megsült-e a tésztánk (sütőnként eltérhet a szükséges idő).
- Ha megsültek a tésztáink, fordítsuk őket fejjel lefelé egy sütőpapírra, hogy egyenletessé váljon az alja, hűlés közben.
- A krémhez főzzük meg a pudingot a szokásos módon 1 dl-el kevesebb tejből, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A puha vajat keverjük a porcukorral, majd a rummal habosra, végül keverjük hozzá a már teljesen kihűlt pudingot a robotgéppel. FONTOS! Mindenképpen hidegen tedd hozzá a pudingot, mert különben a vajas része megolvad a krémnek, és folyni fog.
- Ha kihűlt a tésztánk az őzgerinc forma alapján szeleteljük fel. Végül töltsük meg az alábbiak szerint: 1 fehér piskóta + krém + 1 kakaós piskóta + krém + 1 fehér piskóta... és így tovább, ameddig a legnagyobb tálcánk engedi. ;) Persze egymás mellé is kezdhetjük két sorban, ha nincs több méter hosszú tálcánk (általában ez a nyerő). :)
- Miközben kicsit pihen a sütemény a hűtőben, megcsinálhatjuk az egészet megkoronázó csokimázat. Ehhez keverjük el alaposan a cukrot a kakaóval és a tejjel. Tegyük fel a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett az első forrásig melegítsük (amíg a cukor is teljesen elolvad). VIGYÁZAT! Ne égesd oda, kevergesd mindenképpen. :) Ha felforrt akkor tegyük hozzá a vajat, és már a lángról levéve kevergessük, amíg el nem olvad benne.
- Amint a csokimáz kicsit langyosabb, csorgassuk ízlés szerint a 'kalácsunkra'. FONTOS! Itt is ügyeljünk, hogy ne legyen forró a máz, mert akkor a süteményre csurgatva megolvasztja a krémünket. Célszerű egy estét a hűtőben hagyni, mert másnapra áll össze igazán az ízvilág és az állag, a szépen szeletelhetőséghez.
- Tálaláshoz ferdén kezdjük szeletelni, így kapjuk az igazán mutatós, színes, csíkos szeletet. Mi egy kis tejszínhabbal is meg szoktuk bolondítani, persze ízlések és pofonok. :) Jó étvágyat!