Soffie Desszertpercek

Méteres kalács

2016. április 15. - soffiedesszertpercek

"Ahány ház, annyi szokás." Ez igen találó erre a finomságra. Igazi hagyományos, ám igen látványos és közkedvelt sütemény, én is anyukámtól tanultam ezt a receptet. Eredetileg puncs ízű töltelékkel készítik, azonban most a nálunk sikeressé vált vaníliás verziót hoztam. Természetesen a rumos ízhatás így sem marad el, és a siker is garantált.

Szerintem nem is tudnám megszámolni, hogy hány métert készítettem már el ebből valójában. :) 

Nos, lássuk csak. 

meteres_kalacs.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 45 perc + sütés, hűlés

meeteres_kalacs_2.jpg

Hozzávalók

1 vagy ideálisabb esetben 2 db őzgerinc forma

Tésztához:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl meleg víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál kakaó

Krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Csokimáz:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál tej
  • 10 dkg vaj

me_teres_kala_cs_4.jpg

Elkészítés

  1. 4 db tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral. Majd apránként hozzákeverjük előbb az olajat, majd a meleg vizet.
  2. A 4 db tojás felvert habját óvatosan hozzákeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
  3. Ezután az előzetesen elkevert 25 dkg lisztet és sütőport keverjük a masszánkhoz. 
  4. Végül válasszuk ketté a tésztánkat. Az egyik felébe tegyük bele a maradék lisztet, a másik felébe pedig a kakaót.
  5. Ha van lehetőségünk egyszerre, ha nincs, akkor egymás után helyezzük a tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába, és süssük meg 160°c-on kb. 30-40 perc alatt. Mindenképpen "tűpróbával" ellenőrizzük, megsült-e a tésztánk (sütőnként eltérhet a szükséges idő).
  6. Ha megsültek a tésztáink, fordítsuk őket fejjel lefelé egy sütőpapírra, hogy egyenletessé váljon az alja, hűlés közben.
  7. A krémhez főzzük meg a pudingot a szokásos módon 1 dl-el kevesebb tejből, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
  8. A puha vajat keverjük a porcukorral, majd a rummal habosra, végül keverjük hozzá a már teljesen kihűlt pudingot a robotgéppel.  FONTOS! Mindenképpen hidegen tedd hozzá a pudingot, mert különben a vajas része megolvad a krémnek, és folyni fog.
  9. Ha kihűlt a tésztánk az őzgerinc forma alapján szeleteljük fel. Végül töltsük meg az alábbiak szerint: 1 fehér piskóta + krém + 1 kakaós piskóta + krém + 1 fehér piskóta... és így tovább, ameddig a legnagyobb tálcánk engedi. ;) Persze egymás mellé is kezdhetjük két sorban, ha nincs több méter hosszú tálcánk (általában ez a nyerő). :) 
  10. Miközben kicsit pihen a sütemény a hűtőben, megcsinálhatjuk az egészet megkoronázó csokimázat. Ehhez keverjük el alaposan a cukrot a kakaóval és a tejjel. Tegyük fel a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett az első forrásig melegítsük (amíg a cukor is teljesen elolvad). VIGYÁZAT! Ne égesd oda, kevergesd mindenképpen. :) Ha felforrt akkor tegyük hozzá a vajat, és már a lángról levéve kevergessük, amíg el nem olvad benne.
  11. Amint a csokimáz kicsit langyosabb, csorgassuk ízlés szerint a 'kalácsunkra'. FONTOS! Itt is ügyeljünk, hogy ne legyen forró a máz, mert akkor a süteményre csurgatva megolvasztja a krémünket. Célszerű egy estét a hűtőben hagyni, mert másnapra áll össze igazán az ízvilág és az állag, a szépen szeletelhetőséghez. 
  12. Tálaláshoz ferdén kezdjük szeletelni, így kapjuk az igazán mutatós, színes, csíkos szeletet. Mi egy kis tejszínhabbal is meg szoktuk bolondítani, persze ízlések és pofonok.  :) Jó étvágyat!

meteres_kalacs_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr1008589400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása