Néha a hagyományos felé húz a szívem, és különben is, már itt volt az ideje, hogy kipróbálhassam a születésnapomra kapott szakácsfáklyámat. :D
A Rákóczi túrósra esett a választásom, és most kivételesen nem saját receptet akartam kipróbálni, hanem egy csodás recept magazin variációját. Nagyon finomra sikeredett, csak ajánlani tudom. Állítom, nem véletlen, hogy nem tűntek el a hagyományos sütemények a sok újhullámos mellett. Mennyei, ha jól van elkészítve. ;)
Nehézség: ***
Idő: kb. 45 perc
Hozzávalók
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj/margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
Töltelékhez:
- 60 dkg túró
- 8 dkg cukor
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 20 dkg baracklekvár
Tojáshabhoz:
- 4 db tojás fehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
- A lisztet elmorzsoljuk az apróra vágott, hideg vajjal, majd a porcukrot is hozzákeverjük. Végül hozzátesszük a tojássárgáját, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ezután becsomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük (hogy a vaj visszaszilárduljon, és könnyen nyújtható legyen).
- Ezután a tésztán lisztezett asztalon/deszkán kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és villával megszurkáljuk. 170°C-os előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük, aranybarnára.
- A töltelékhez jól elkeverjük az alapanyagokat. A linzerlapot megkenjük baracklekvárral vékonyan, majd a tetején elegyengetjük a túrós krémet.
- A tojáshabhoz kemény habbá verjük a fehérjéket a kristálycukorra, és végül beleforgatjuk a porcukrot is (én ezt elhagytam, és így is kellően édes lett). :)
- Végül sima csöves nyomózsákban díszítjük a süteményt, célszerű rácsosan, és a csíkok közé lekvárt tenni. :) De ez is csak a fantáziánkra van bízva.
- Végül 150°C-os sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük aranybarnára az egészet, vagy használhatunk szakácsfáklyát is. :)
- Habzsoljuk be mindet! :D
Képeket készítte: @fondorkafoto
Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert Különszám, III. évfolyam, 1. szám