Soffie Desszertpercek

Rákóczi túrós

2016. augusztus 12. - soffiedesszertpercek

Néha a hagyományos felé húz a szívem, és különben is, már itt volt az ideje, hogy kipróbálhassam a születésnapomra kapott szakácsfáklyámat. :D 

A Rákóczi túrósra esett a választásom, és most kivételesen nem saját receptet akartam kipróbálni, hanem egy csodás recept magazin variációját. Nagyon finomra sikeredett, csak ajánlani tudom. Állítom, nem véletlen, hogy nem tűntek el a hagyományos sütemények a sok újhullámos mellett. Mennyei, ha jól van elkészítve. ;)

rakoczi_turos5.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 45 perc

rakoczi_turos4.jpg

Hozzávalók

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája

Töltelékhez:

  • 60 dkg túró
  • 8 dkg cukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 20 dkg baracklekvár

Tojáshabhoz:

  • 4 db tojás fehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor

rakoczi_turos1.jpg

rakoczi_turos2.jpg

Elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk az apróra vágott, hideg vajjal, majd a porcukrot is hozzákeverjük. Végül hozzátesszük a tojássárgáját, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ezután becsomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük (hogy a vaj visszaszilárduljon, és könnyen nyújtható legyen).
  2. Ezután a tésztán lisztezett asztalon/deszkán kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és villával megszurkáljuk. 170°C-os előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük, aranybarnára.
  3. A töltelékhez jól elkeverjük az alapanyagokat. A linzerlapot megkenjük baracklekvárral vékonyan, majd a tetején elegyengetjük a túrós krémet.
  4. A tojáshabhoz kemény habbá verjük a fehérjéket a kristálycukorra, és végül beleforgatjuk a porcukrot is (én ezt elhagytam, és így is kellően édes lett). :)
  5. Végül sima csöves nyomózsákban díszítjük a süteményt, célszerű rácsosan, és a csíkok közé lekvárt tenni. :) De ez is csak a fantáziánkra van bízva.
  6. Végül 150°C-os sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük aranybarnára az egészet, vagy használhatunk szakácsfáklyát is. :) 
  7. Habzsoljuk be mindet! :D

rakoczi_turos3.jpg

rakoczi_turos6.jpg

Képeket készítte: @fondorkafoto

Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert Különszám, III. évfolyam, 1. szám

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr429370448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása