Szeretitek a beiglit... vagy a flódnit... vagy csak az almás pitét? Akkor ezt imádni fogjátok! :) Lehet kissé elfogult vagyok, azonban a nagy csokiimádatom ellenére ez lett most a legújabb kedvencem. :) Édes, sokszínű, könnyű finomság.
Gondolom sokan ismeritek a Szabolcsi almás máktortát, ami 2012-ben lett az ország tortája. Ez igazán hasonlít ahhoz, azonban elkészítésében jó pár dologban eltér. Ezáltal gyorsabb, egyszerűbb és teljesen lisztmentes. A cukrot is egyszerűen helyettesíthetjük egészségesebb testvérével, ha igazán tudatosak szeretnénk lenni. :)
Nehézség: ***
Idő: kb. 45 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 18 cm-es tortaforma
Tésztához:
- 9 db tojás fehérje
- 200 g mák
- 180 g porcukor
- fél citrom leve
Almatöltelékhez:
- kb. 1-1,5 kg alma
- 280 g cukor
- fahéj
- 1 db citrom
Vaníliás krémhez:
- 1 cs. vaníliás puding
- 500 ml tejszín
- 3-5 evőkanál cukor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőnket kb. 160 °C-ra, és készítsük elő a tepsinket, 3 db sütőpapírral. A sütőpapírokra rajzoljuk körbe a tortaformánkat. (Nekem 2 karika fért el egy tepsibe/sütőpapírra.)
- Közben verjük a fehérjét kemény habbá a cukorral. A mákhoz adjuk hozzá a citrom levét, majd a felvert hab negyedét. Miután egynemű, forgassuk bele a maradék habot, ügyelve, hogy minél kevésbé essen össze.
- Ezután osszuk hatfelé a habos tésztát, és kenjük ki az előre kirajzolt sütőpapírokat. Természetesen a sütőpapírok másik oldalára helyezzük a krémet, ne a tollas felére. Az se gond, ha a vonalból kimegyünk, hiszen a végén a forma egységesítése céljából újra kiszúrjuk a tésztalapokat.
- Süssük meg a tésztalapokat kb. 10-15 perc alatt. Halványan barnulni kezd majd a tészta teteje. Ha elkészültek, sütőpapíron hagyjuk őket teljesen kihűlni. Semmiképpen se tegyük őket egymásra, mert kissé ragadós a hab-cukor kombináció miatt.
- Időközben pucoljuk meg az almákat és reszeljük le. Ezután adjuk hozzá a cukrot és ízlés szerint a fahéjat, majd pároljuk tűzön puhára (amíg a leve nagy része el nem párolog).
- Készítsük el a pudingot a leírás szerint. Én mindenképpen szerettem volna krémesebb állagot, így tej helyett tejszínnel készítettem, ami sokat dob az ízén. Mi több, én előtte a pudingport a tejszínnel kemény habbá vertem, és utána főztem pudinggá. Ugyebár a hőtől újra összeesett, mégis könnyedebb állagú puding lett a végére. De ez a lépés elhagyható. :) TIPP: Én prémium vanília pudingport használtam, azaz, amiben tényleg van vanília. Természetesen a hagyományos is megfelel, vagy mi is adhatunk hozzá egy vanília rúd kikapart belsejét, hogy igazán vaníliás legyen.
- Végül szúrjuk ki a tésztalapjainkat, és a torta karikába helyezve rétegezzük: tészta + alma + tészta + vaníliás krém + tészta + alma + tészta + vaníliás krém + tészta + alma + tészta.
- Várjuk meg míg teljesen kihűl a tortakarikában a torta és tegyük a hűtőbe pár órára, míg teljesen megszilárdul. Végezetül én könnyen porcukorral díszítettem, hiszen olyan istenien finom ez a torta magában is, hogy nem kíván maga mellé semmit. :)
Bízom benne, hogy Ti is sikerrel jártok! ;)