Soffie Desszertpercek

Narancsos oroszkrém torta

2016. február 19. - soffiedesszertpercek

Alapvetően sem a nehéz torták közé tartozik az oroszkrém, de én most egy még egyszerűbb, házi verziót mutatok nektek. Igazán könnyed, légies. Nem titok, hogy Édesanyukám kedvence ez a finomság. :)

oroszkrem_02.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 35 perc + sütés, hűlés

oroszkrem_01.jpg

Hozzávalók

kb. 20 cm átmérőjű tortaforma

Tésztához:

  • 8 db tojás
  • 160 g margarin/vaj
  • 200 g cukor
  • 50 g porcukor
  • 200 g liszt

Krémhez és díszítéshez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-5 evőkanál cukor
  • 300 ml tej
  • 2 db narancs
  • 500 ml tejszín
  • 50 g szeletelt mandula

Elkészítés

  1. Készítsük elő tortaformánkat. Vajazzuk-lisztezzük ki vagy használjunk sütőpapírt. Melegítsük elő sütőnket kb. 160-180 °C-ra. 
  2. A puha margarint keverjük habosra a porcukorral. Közben a tojásfehérjéket a cukorral keverjük kemény habbá. (Legyünk türelmesek, cukorral együtt lassabban lesz hab a fehérjéből.)
  3. A kihabosított vajhoz egyesével keverjük hozzá a tojássárgájákat. 
  4. A tojásfehérje habból egy kevéssel fellazítjuk a vajas krémünket, majd a maradékot is hozzáadva, óvatos, forgató mozdulatukkal elkeverjük. 
  5. Végül a lisztet beleszitáljuk, és szintén óvatos mozdulatokkal (célszerű hablapáttal) elkeverjük. TUDTAD? Átszitálva a lisztünk levegősebb és csomómentes lesz, így szép, egységes piskótánk lesz, ami hatalmasra emelkedhet sütőpor nélkül is! Tortaformánkba tesszük a tésztánkat, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. TUDTAD? Sütőnként változhat a hőfok, sülési minőség és képesség, így mindenképpen saját sütőnkhöz mérten állítsuk be a hőfokot és az időt. Mindenképpen tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e tésztánk. Én ehhez egy sima saslik fapálcát használok, mert a fán nem csak azt látom, hogy híg vagy ragacsos a tészta hanem a nedvességtartalmát is. Semmiképpen ne szárítsuk, süssük túl, az se vezet sikerhez.
  6. 1 db narancsot alaposan megmosunk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A hagyományos pudingport 500 ml helyett 300 ml-el és a narancs levével, ízlés szerint, a leírásnak megfelelően elkészítjük. Ezután teljes mértékben hagyjuk kihűlni.
  7. Amint kihűlt a pudingunk, a tejszínt kemény habbá verjük. Először robotgéppel puhítjuk a megszilárdult pudingot és egy kevés tejszínnel lazítjuk. Végül a maradék tejszín felét hozzákeverjük, óvatos mozdulatokkal. 
  8. Ha megsült a piskótánk, és kihűlt, vágjuk három felé és töltsük meg krémünkkel. A torta oldalát és tetejét a maradék sima tejszínhabbal kenjük be.
  9. Hogy szép megjelenést kölcsönözzünk tortánknak, üres serpenyőben, pár perc alatt megpirított, szeletelt mandulát 'panírozunk' az oldalára. Kevés tejszínhabból, habzsákkal habrózsákat nyomunk a tetejére, és narancscikkelyekkel zárjuk a díszítést. 
  10. Ha szeretnénk kísérletezni, akkor különféle csokipasztillák (csokoládédíszek) készítésével is megpróbálkozhatunk. Ehhez kb. 50 g csokoládét olvasszuk meg kevergetve mikróban. Egy kevés olajjal fényesítsük és higítsuk a csokoládét, de nehogy túl híg legyen, mert nem fog megszilárdulni. (Maximum 1 evőkanálnyit tegyünk hozzá.) Ezután egy sütőpapírra tetszőleges formákat nyomjunk ki és hagyjuk megszilárdulni. :)

oroszkrem_03.jpg

TIPP: Még finomabb lehet a krémünk, ha a puding főzésekor bourbon pudingport használunk vagy a hagyományoshoz egy vanília rúd belsejét is belekaparjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr608396498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása