Alapvetően sem a nehéz torták közé tartozik az oroszkrém, de én most egy még egyszerűbb, házi verziót mutatok nektek. Igazán könnyed, légies. Nem titok, hogy Édesanyukám kedvence ez a finomság. :)
Nehézség: ***
Idő: kb. 35 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 20 cm átmérőjű tortaforma
Tésztához:
- 8 db tojás
- 160 g margarin/vaj
- 200 g cukor
- 50 g porcukor
- 200 g liszt
Krémhez és díszítéshez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3-5 evőkanál cukor
- 300 ml tej
- 2 db narancs
- 500 ml tejszín
- 50 g szeletelt mandula
Elkészítés
- Készítsük elő tortaformánkat. Vajazzuk-lisztezzük ki vagy használjunk sütőpapírt. Melegítsük elő sütőnket kb. 160-180 °C-ra.
- A puha margarint keverjük habosra a porcukorral. Közben a tojásfehérjéket a cukorral keverjük kemény habbá. (Legyünk türelmesek, cukorral együtt lassabban lesz hab a fehérjéből.)
- A kihabosított vajhoz egyesével keverjük hozzá a tojássárgájákat.
- A tojásfehérje habból egy kevéssel fellazítjuk a vajas krémünket, majd a maradékot is hozzáadva, óvatos, forgató mozdulatukkal elkeverjük.
- Végül a lisztet beleszitáljuk, és szintén óvatos mozdulatokkal (célszerű hablapáttal) elkeverjük. TUDTAD? Átszitálva a lisztünk levegősebb és csomómentes lesz, így szép, egységes piskótánk lesz, ami hatalmasra emelkedhet sütőpor nélkül is! Tortaformánkba tesszük a tésztánkat, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. TUDTAD? Sütőnként változhat a hőfok, sülési minőség és képesség, így mindenképpen saját sütőnkhöz mérten állítsuk be a hőfokot és az időt. Mindenképpen tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e tésztánk. Én ehhez egy sima saslik fapálcát használok, mert a fán nem csak azt látom, hogy híg vagy ragacsos a tészta hanem a nedvességtartalmát is. Semmiképpen ne szárítsuk, süssük túl, az se vezet sikerhez.
- 1 db narancsot alaposan megmosunk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A hagyományos pudingport 500 ml helyett 300 ml-el és a narancs levével, ízlés szerint, a leírásnak megfelelően elkészítjük. Ezután teljes mértékben hagyjuk kihűlni.
- Amint kihűlt a pudingunk, a tejszínt kemény habbá verjük. Először robotgéppel puhítjuk a megszilárdult pudingot és egy kevés tejszínnel lazítjuk. Végül a maradék tejszín felét hozzákeverjük, óvatos mozdulatokkal.
- Ha megsült a piskótánk, és kihűlt, vágjuk három felé és töltsük meg krémünkkel. A torta oldalát és tetejét a maradék sima tejszínhabbal kenjük be.
- Hogy szép megjelenést kölcsönözzünk tortánknak, üres serpenyőben, pár perc alatt megpirított, szeletelt mandulát 'panírozunk' az oldalára. Kevés tejszínhabból, habzsákkal habrózsákat nyomunk a tetejére, és narancscikkelyekkel zárjuk a díszítést.
- Ha szeretnénk kísérletezni, akkor különféle csokipasztillák (csokoládédíszek) készítésével is megpróbálkozhatunk. Ehhez kb. 50 g csokoládét olvasszuk meg kevergetve mikróban. Egy kevés olajjal fényesítsük és higítsuk a csokoládét, de nehogy túl híg legyen, mert nem fog megszilárdulni. (Maximum 1 evőkanálnyit tegyünk hozzá.) Ezután egy sütőpapírra tetszőleges formákat nyomjunk ki és hagyjuk megszilárdulni. :)
TIPP: Még finomabb lehet a krémünk, ha a puding főzésekor bourbon pudingport használunk vagy a hagyományoshoz egy vanília rúd belsejét is belekaparjuk.