Soffie Desszertpercek

Étcsokoládés ekler fánk

2016. február 14. - soffiedesszertpercek

Hagyományos, ámde annál finomabb sütemény az ekler. Ha nem szereted a sokszor száraz, megereszkedett és műízű bolti kreálmányokat, akkor mindenképpen próbáld ki. :) Mindenféle ízben elkészíthető, a fantáziánkra van bízva. Én most a szokásos kakaó krémes és porcukros vagy fondant-bevonatos helyett igazi csokoládéból készült variációt mutatok Nektek.

ekler_01.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 50 perc + sütés

ekler_03.jpg

Hozzávalók

kb. 15-20 db kisebb ekler fánkhoz

Tésztához:

  • 200 ml víz
  • 200 ml olaj
  • 200 g liszt
  • 6-7 db nagyobb tojás
  • 2 csipet só
  • 2 evőkanál cukor

Krémhez és díszítéshez:

  • 1000 ml tejszín
  • 300 g étcsokoládé
  • pár gramm sótlan földimogyoró

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőnket kb 220 fokra. Egy (vagy több) tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
  2. Az olajat és a vizet tegyünk fel a tűzhelyre. Amint elkezd forrni, keverjük bele gyors mozdulatokkal a lisztet. Csak addig keverjük míg egynemű lesz és elválik az edény falától. Ezt hívjuk forrázott vagy égetett tésztának.
  3. Ezután egyesével keverjük robotgéppel hozzá a tojásokat. TUDTAD? A tojás méretétől és a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi tojás kell bele. Néha szükség van plusz tojásra, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. Ha megnyomjuk és kissé rugalmas a felszíne, vagy túl ragacsosan nyúlós, akkor tegyünk még hozzá. A cél, hogy ne gyúrt tészta állagú és ne is gofri szerű, híg tészta legyen. Valahogy a kettő közöttit kell eltalálni, hogy legyen tartása, de habzsákból szépen kinyomhassuk.
  4. Ha kész a tésztánk, akkor habzsákba töltve (igény szerint sima vagy csillagcsöves, közepes vagy nagy méretű fejjel) kinyomjuk a tésztákat. Kb. 8-10 cm hosszú kis eklereket nyomjunk ki a tepsibe, minimum 5 cm-es távolságokra egymástól, mert legalább kétszeresére fog nőni tésztánk. A vastagságát a választott habzsákfejünk alakítja, de ha kisebb lenne csak otthon, lassan húzzuk így egy helyre több tészta jut, és vastagabb lehet az eklerünk (kb. 1,5-2 ujjnyi vastag lenne az arányos).
  5. Vizes kézzel spricceljük le párszor a tepsit és a fánkokat, és mehet is a sütőbe. Amint látjuk hogy a fánkjaink hatalmasra duzzadtak kb. 10 perc alatt, vegyük vissza a hőfokot kb 180 fokra, és hagyjuk még 15 percig alaposan aranybarnára sülni. TUDTAD? A vízre, és az úgynevezett kétütemű (váltott hőfokú) sütésre azért van szükség, mert ahogy a víz gőzzé válik mind a tésztánkban mint a légtérben, szépen meg fognak nőni fánkjaink hirtelen és belül üregesek maradnak. Később az alacsony hőfokkal belül is lassan átsütjük. Akkor lesz megfelelő, ha nem puha a tészta, hanem kérgesre szilárdult a külseje.
  6. Egy tálban melegítsünk fel mikróban 250 ml tejszínt, majd keverjünk hozzá 100 g csokoládét, míg teljesen el nem olvad benne. Ezután az egész fánkjaink tetejét mártsuk a csokoládés ganache-ba, és szórjuk meg a tetejét sodrófával durvára tört mogyoróval. (Ha ez mégsem lenne elég, akkor arányosan melegíthetünk még, nem baj, ha megmarad, mert a csokoládés krémbe később beleverhetjük.) 
  7. Ha megszilárdult a csokimáz, vágjuk ketté a fánkocskákat. Olvasszuk meg mikróban, sokszor megkeverve a maradék csokoládét. Óvatosan keverjünk bele 150 g meleg tejszínt (ha cukrozatlan használunk, ízlés szerint kb. 50-100 g porcukorral együtt melegítsük). A maradék tejszínt verjük kemény habbá. A tejszín felét apránként, óvatosan forgassuk a csokis tejszínbe. Végül csillagcsöves habzsákból töltsük meg fánkjainkat, alul csokis, felül sima tejszínhabbal. Helyezzük rá a tetejüket óvatosan (nem kell rányomni).

ekler_02.jpg

TIPP: Miután belemártottuk a csokiba a fánkot, tartsuk függőlegesen pár másodpercig, így egy irányba szépen elfolyik a máz, és egyenletesebb lesz a tetején.

ekler_07.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr38389358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása