Soffie Desszertpercek

'Kubai ribizlis' ischler

2016. március 24. - soffiedesszertpercek

Hát igen, nekem ő az egyik nagy kedvenc. :) Nem is kell ecsetelnem, hogy bárhol látok ischlert, azt le kell tesztelnem. Ettem már fantasztikusat és ettem már borzasztót. Gondolom utóbbival többen vagytok így, és talán pont ezért nem kedvelitek. Ez hiba! ;)

dsc_0090sr.jpg

Miért is kubai ribizlis? Szeretett testvéreim mindig ellenkeztek az újítások ellen, így mikor nem a sarki boltban megszokott, ízetlen, baracklekváros verziót készítettem el, jött a becézgetés, és igen, ráragadt. :) Mondanom se kell, attól még fekete ribizli lekvárral is elfogyott... 

Olyan szintű az imádatom a JÓ ischler iránt, hogy egy időben rendszeresen látogattam a kedvenc Szamos boltomat, és az eladó hölgyek már messziről felismertek, és kérdés nélkül csomagolták, amiért érkeztem. :) Ugyanis, számomra, ez az a bizonyos igazi, ischler terén - tegyetek egy próbát. ;)

Mi több, főiskolai tanulmányaim alatt egy prezentációs tantárgy keretében, az Ischlerről prezentáltam. Valószínűleg a mindenki számára meghökkentő téma miatt is, de hatalmas sikert arattam. Hát, 'csak' ennyire imádom az ischlert. :D

Történelem

Már-már lelki kötődést is éreztem az ischler irányába, mikor első kutatásaim során megbizonyosodtam, hogy Bad Ischl-ben készítették el először I. Ferenc Józsefnek, azaz kedvenc történelmi személyiségem, Sissi királyné férjének. Micsoda véletlen!? :D

Eredetileg amúgy rumos csokoládé krémmel töltötték meg, majd később születtek a további változatok. Édesanyukám és kedves sógornőm kedvence a habos ischler természetesen, hiszen akik Jász-Nagykun-Szolnok megyében születtek, azok számára ez volt a top édesség. Nekem ez a cukros-tojáshabos verzió nem nyert, de ízlések és pofonok. :) Legalább annál több marad nekem a kubai ribizlisből. :D

A jó ischler titka

Az alapvető probléma sok helyen ott kezdődik, hogy sima, fehér linzerből készítik, ami ráadásul nem omlós sokszor, hanem porlik és íztelen. Ehelyett úgynevezett barna linzerből kellene készíteni, ami persze több alapanyagot tartalmaz, így növelve az előállítás költségeit, azonban annál finomabb ízt kölcsönözve neki.

Emelett természetesen a rajta lévő csokoládé minősége is sokat számít. Sok helyen csak bevonómasszát tesznek rá (ami nem tartalmaz kakaóvajat, csupán növényi zsírokat), hiszen ez gazdaságosabb, de az összhatást is rontja sajnos.

Végül, de nem utolsó sorban, a lekvár. Olcsó-drága, cukros-diétás, házi-bolti, ízlés kérdése. De az tény, hogy az igazán pikáns ischler nemcsak hogy piros lekvárral készül, de ribizkéből. Miért? Szerintem az édes tésztát és csokoládémázat tökéletesen koronázza egy kissé savanykás lekvár az édes baracklekvár helyett. Persze minden ember más, de higgyétek el, egy próbát megér ez a kombináció, hogy ne csak a szokás hatalma miatt döntsetek az jövő ischlereinek sorsáról. ;) És íme az én receptem, amit szívből ajánlok, ha az otthoni verzióra vágytok.

Nehézség: ***

Idő: kb. 30 perc + sütés, hűlés

dsc_0093rs.jpg

Hozzávalók

kb. 10 db nagyobb ischlerhez

Tésztához:

  • 100 g porcukor
  • 100 g darált dió
  • 250 g liszt
  • 200 g margarin/vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 kávéskanál fahéj

Töltelékhez és a mázhoz:

  • 450 g ribizke lekvár
  • 250 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. A hideg vajat vágjuk apró kockákra, és a kezünkkel morzsoljuk össze a liszttel. TUDTAD? Fontos, hogy ne túl sokáig simogassuk, hiszen a kéz melegétől a vaj elkezd olvadni, és nem fog morzsolódni. ;)
  2. Ezután keverjünk hozzá a maradék szárazanyagot (porcukor és dió).
  3. Végül tegyük hozzá az 1 db tojás sárgáját, és a gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a tésztát. Ne ijedjünk meg, ha nem áll össze azonnal, legyünk kitartóak és NE adjunk hozzá plusz folyadékot. Amint összeállt a tészta, csomagoljuk be és tegyük hűtőbe. TUDTAD? Erre azért van szükség, hogy a megpuhult vaj visszaszilárduljon, és nyújtható legyen a tésztánk.
  4. Kb. fél óra pihentetés után lisztes deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat fél centi vastagra, majd tetszőleges méretű kiszúróval szagassuk ki a linzeralapokat. Én most egy kb. 6 cm-es kiszúrót használtam, de volt hogy mini, teasütemény kiszerelésű ischlereket gyártottam. ;)
  5. Sütőpapírra helyezve, előmelegített 180 °C-os sütőben süssük meg őket kb. 10 perc alatt. TUDTAD? Kulcsfontosságú, hogy ne süssük túl a linzert. Ha a linzer alja, széle barnulni kezd, akkor nem csupán kész, de picit túl is sült. Csalóka, hiszek a tészta elsőre puha még akkor is, érintésre, és világosnak, nedvesnek tűnik, a hőben megolvadt vaj miatt.  De pár perc elteltével szobahőmérsékleten megdermed véglegesen, és tökéletes omlós (nem túlsült, porhanyós) lesz. ;)
  6. Ha a linzerlapok kihűltek, töltsük meg a lekvárral őket. Célszerű ismét hűtőbe tenni, hogy kissé összeálljon a linzer a lekvárral, hogy kevésbé csúszkáljon csokizás közben.
  7. Végül olvasszuk fel gőz felett a csokoládénkat, és tegyünk bele kb. 1 evőkanál olajat, ezzel hígítva a csokoládét, és kissé fényesebbé téve. Ezután mártsuk ischlereink tetejét a csokoládéba és hagyjuk megszilárdulni. Jó étvágyat! :)

dsc_0106sr.jpg

TIPP: Ha a csokoládéba mártás után kis ideig függőlegesen tartjuk az ischlert, oldal irányban egyenletesen elfolyik a csokoládé, és simább felületet kapunk. Persze, ha van lehetőségünk egy rács felett az ischelekre is önthetjük a csokoládét a tökéletes eredmény érdekében, de tudni kell, hogy ez a lefolyt csokoládé 'pazarlásával' járhat. Háztartásokban nem a legpraktikusabb ez, hacsaknem összekaparjuk és eltesszük mi is későbbre a lecsurgott csokoládét. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr508510566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása