"Nah, mit süssek, mit süssek? Valami könnyűt, de kivételesen nem csokisat... Legyen saját recept. Hmmm, akkor legyen valami fehércsoki mousse szerű, de egy kis mascarpone is megbolondítaná. Akkor legyen sima piskóta az alja? Nem, nem, az már el is szállna a könnyedségtől. :D Akkor legyen kekszes alap. És végezetül? Igen, szerintem egy nem túl édes gyümölcsszósz tökéletes lesz! Nah, akkor álljunk neki!"
Valahogy így született meg ez a finomság, amit a családom után a kedves kollégáim nyertek meg, hatalmas sikert aratva. Nem nehéz, ne féljetek tőle! ;) Szóval íme ez a mennyei titok.
Nehézség: ***
Idő: kb. 45 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 26 cm-es tortaforma vagy 12 szeletes Zila tortaforma
Tésztához:
- 2 csomag Győri Édes Zabkeksz (kb. 450 g)
- 220 g vaj
Sajtortához:
- 150 g tejföl
- 250 g mascarpone
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál liszt
- 2 db tojás
Moussehoz:
- 300 g fehércsokoládé
- 600 g habtejszín
- 6 lapzselatin (formafüggő)
Szószhoz:
- 300 g málna
- 150 g cukor
Elkészítés
- Daráljuk le a kekszet (ha erre nincs lehetőségünk, egy zacskóba téve, nyújtófával apróra tudjuk morzsolni), majd gyúrjuk össze az olvasztott vajjal.
- Nyomkodjuk a tortaformánk aljába, és kb. 180 °C-on süssük 10-15 percig.
- Időközben keverjük össze a sajttorta alapanyagait, majd öntsük a megsült kekszes alapra.
- Tegyük vissza a sajttortánkat a sütőbe kb. 160 °C-on, 45 percre.
- Amíg sül és hűl a sajttorta alapunk, olvasszuk fel az apróra tört fehércsokoládét gőz felett vagy mikróban (gyakori keverés mellett).
- Melegítsünk meg 100 ml tejszínt és keverjük óvatosan az olvasztott csokoládéhoz.
- A maradék tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük a már nem meleg csokoládéhoz. Óvatosan forgassuk mindig a habot, türelemmel, hogy ne törjük össze.
- A lapzselatint készítsük el a csomagolásra írt módon, majd ha már nem meleg, csorgassuk és forgassuk a krémünkbe. MEGJEGYZÉS: A lapzselatin használata leginkább akkor ajánlott, ha Zila tortaformában készítjük el, hogy jobb tartása legyen a süteménynek. Ha hagyományos tortakarikában készítenénk, akkor el is hagyható.
- Fújjuk le a Zila tortaformánkat formaleválasztó spray-el, és töltsük bele a csokoládémousset. Majd óvatosan, leszorítva a formát, ütögessük az asztalhoz, hogy a beragadt levegőbuborékok feljöjjenek.
- Helyezzük a mousse tetejére a már kihűlt sajttorta alapunkat fejjel levelé, és helyezzük a mélyhűtőbe egy éjszakára. MEGJEGYZÉS: Ha sima tortaformát használunk, akár a sajttortára is rakhatjuk közvetlenül a mousse-t egy tortakarikában, és nem is kell mélyhűtőbe helyezni feltétlenül ebben az esetben.
- A szószhoz a málnát a cukorral feltesszük főni. Nem lekvárt főzünk, így nem kell sűrűre főzni, csak annyira, hogy egy kissé elforrjon a leve és a málna szétessen. Ha mégis darabos maradna, és nem szeretnénk, akkor a botmixer jó barátunk lesz. :) Végül, annak arányában, hogy mennyire lett sűrű a szósz, kb. 0,5-1 dl vízzel óvatosan felöntjük, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Én ebben az esetben szépen folyó állagot szerettem volna elérni.
- A mélyhűtőből kiszedve a tortát, leválasztjuk a formáról, és megtöltjük a málnaszószunkkal az erre fenntartott helyet. Majd ízlés szerint díszítjük. MEGJEGYZÉS: Ha nem Zila tortaformát használunk a málnaszószt tálalhatjuk a tortaszelet mellé, ráfolyatva vagy külön tálban szervírozva.
- Végezetül majd ne felejts el Te is enni belőle, amíg el nem fogy! ;)