Az elég csalóka név nem igazán diétás finomságot rejt, viszont annál izgalmasabb. :) Akármekkora formában is készítenénk, biztosan több személy is jól fog vele lakni, mint ahogy eredetileg kalkulálnánk. Házias, gyors, mégis modern ízvilág.
Nehézség: ***
Idő: kb. 20 perc + sütés, hűlés
Hozzávalók
kb. 23 cm átmérőjű tortaforma
Tortához:
- 450 g étcsokoládé
- 450 g vaj/margarin vajas ízzel
- 200 g cukor
- 2,5 dl tejszín
- 8 db egész tojás
Díszítéshez:
- 150 g étcsokoládé
- 2,5 dl tejszín
- fél narancs héja
- 2 evőkanál cukor
- szeletelt mandula
Elkészítés
- Vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformánkat, közben melegítsük elő a sütőnket kb. 180 °C-ra.
- Egy lábasban, folyamatos keverés mellett, olvasszuk fel a kockára tört étcsokoládét a vajjal, cukorral és tejszínnel. Addig keverjük és melegítsük csak, ameddig teljesen egyneművé nem válnak.
- A 8 tojást, egyben, verjük fel habosra. Sokan türelmetlenek, így legyünk kitartóak. Ugyan nem egy kemény tojásfehérje habhoz hasonló állagot fogunk kapni, de igen jól felhabosítható.
- Végül óvatosan öntsük a már nem túl forró csokis keveréket a habhoz. Ezután hablapáttal, óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük össze a kettőt.
- Tegyük a masszánkat a sütőbe kb. 45-60 percre. Mivel liszt nincs benne, nem kell piskóta állagot várni. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha teljesen kihűlt a tortánk, akkor forraljunk fel 1,5 dl tejszínt, majd keverjük el benne a csokoládét, amíg el nem olvad. Ezután öntsük a torta tetejére a ganache-t, és a spatulánkkal csíkozva egyengessük el. Hagyjuk háziasan az oldalán lefolyni. :)
- A maradék tejszínt habbá verve, habzsákból kinyomva használhatjuk díszítésre. Én, hogy megbolondítsam az összhatást, megszórtam kevés, száraz serpenyőben pirított mandulával.
TIPP: Hogy feltegyük a pontot az i-re, alaposan mossunk meg egy fél narancs héjat, és kaparjuk le a fehér belsejét (ami keserű lehet). Apróra vágva, kevés cukorral serpenyőbe tesszük, amíg a karamellizálódnak. Végezetül, a megszilárdult, narancsos karamellt egy klopfolóval apróbb darabokra törjük, és elvarázsoljuk vele tortánkat. Igazán mutatós, és nagyon finom díszítés tortákra! :)
Az alaprecept Mary Berry 'Desszertek' című könyvéből származik, azonban pár apró módosítást eszközöltem, az egyszerűség kedvéért.