Soffie Desszertpercek

Lisztmentes csokoládé torta

2016. február 03. - soffiedesszertpercek

Az elég csalóka név nem igazán diétás finomságot rejt, viszont annál izgalmasabb. :) Akármekkora formában is készítenénk, biztosan több személy is jól fog vele lakni, mint ahogy eredetileg kalkulálnánk. Házias, gyors, mégis modern ízvilág.

2016-01-31_14s.jpg

Nehézség: ***

Idő: kb. 20 perc + sütés, hűlés

2016-02-01_070s.jpg

Hozzávalók

kb. 23 cm átmérőjű tortaforma

Tortához:

  • 450 g étcsokoládé
  • 450 g vaj/margarin vajas ízzel
  • 200 g cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 8 db egész tojás

Díszítéshez:

  • 150 g étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • fél narancs héja
  • 2 evőkanál cukor
  • szeletelt mandula

Elkészítés

  1. Vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformánkat, közben melegítsük elő a sütőnket kb. 180 °C-ra.
  2. Egy lábasban, folyamatos keverés mellett, olvasszuk fel a kockára tört étcsokoládét a vajjal, cukorral és tejszínnel. Addig keverjük és melegítsük csak, ameddig teljesen egyneművé nem válnak.
  3. A 8 tojást, egyben, verjük fel habosra. Sokan türelmetlenek, így legyünk kitartóak. Ugyan nem egy kemény tojásfehérje habhoz hasonló állagot fogunk kapni, de igen jól felhabosítható.
  4. Végül óvatosan öntsük a már nem túl forró csokis keveréket a habhoz. Ezután hablapáttal, óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük össze a kettőt.
  5. Tegyük a masszánkat a sütőbe kb. 45-60 percre. Mivel liszt nincs benne, nem kell piskóta állagot várni. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Ha teljesen kihűlt a tortánk, akkor forraljunk fel 1,5 dl tejszínt, majd keverjük el benne a csokoládét, amíg el nem olvad. Ezután öntsük a torta tetejére a ganache-t, és a spatulánkkal csíkozva egyengessük el. Hagyjuk háziasan az oldalán lefolyni. :)
  7. A maradék tejszínt habbá verve, habzsákból kinyomva használhatjuk díszítésre. Én, hogy megbolondítsam az összhatást, megszórtam kevés, száraz serpenyőben pirított mandulával.

2016-01-31_15s.jpg

TIPP: Hogy feltegyük a pontot az i-re, alaposan mossunk meg egy fél narancs héjat, és kaparjuk le a fehér belsejét (ami keserű lehet). Apróra vágva, kevés cukorral serpenyőbe tesszük, amíg a karamellizálódnak. Végezetül, a megszilárdult, narancsos karamellt egy klopfolóval apróbb darabokra törjük, és elvarázsoljuk vele tortánkat. Igazán mutatós, és nagyon finom díszítés tortákra! :)

2016-02-01_07s.jpg

Az alaprecept Mary Berry 'Desszertek' című könyvéből származik, azonban pár apró módosítást eszközöltem, az egyszerűség kedvéért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://soffiedesszertpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr618357914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása